Yerli füze Bozok yıl sonu tamamlanıyor

Yerli füze Bozok yıl sonu tamamlanıyor

Yerli İHA’ya yerli lazer güdümlü füze, bu yılın sonunda tamamlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yerli İHA’ya taarruz yeteneği kazandırmak amacıyla minyatür lazer güdümlü füze Bozok’u geliştirme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında rüzgar tüneli testleri ve uçuş testleri yapılıyor. Bakanlık projeyi 2016 sonunda tamamlamayı hedefliyor.  TÜBİTAK SAGE’de,  son günlerde gündemde olan Katyusha füzeleri ve havan topu mermileri gibi tehditlere karşı kullanılmak üzere, uçaksavar topçu sistemlerinden atılabilecek harp başlığı geliştirme çalışmalarına da başlandı. Özgün bir milli sistem olarak geliştirilen Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Projesi’ni hayata geçiren TÜBİTAK SAGE, ileri teknolojili füze sistemleri konusunda önemli bir noktaya ulaştı. Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi olma özelliğini taşıyan SOM’un farklı konfigürasyonları tasarlanıyor. Bu projeler kapsamında, Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi (YRNS), Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi (GRNS) ve Otomatik Hedef Algılama Sistemi (ATA) gibi ileri teknolojiler Türkiye’de ilk kez geliştirildi. Kendi sınıfında dünyanın en iyileri arasında yer alan SOM ile Türk Hava Kuvvetleri’ne 250 kilometre mesafeden yüksek hassasiyetle hedefleri imha yeteneği kazandırıldı. Mühimmatın seri üretimine başlandı. SOM’un F-35 uçaklarından atılmasına imkan sağlayan versiyonu olan SOM-J mühimmatının geliştirme çalışmaları ise devam ediyor.

F-16 İÇİN ÇOKLU ATIŞ

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Hassas Güdüm Kiti-1 (HGK-1) mühimmatının da seri üretimine geçildi. F-16 savaş uçaklarından tekli ve çoklu atış yapılmasına imkan sağlayan, daha küçük harp başlığına sahip Hassas Güdüm Kiti-3 (HGK-3) ve Hassas Güdüm Kiti-4 (HGK-4) geliştirme çalışmaları ise sürüyor.

BETON DELİCİ BOMBA

Nüfuz Edici Bomba Projesi (NEB) kapsamında, yer üstü ve yer altındaki hedeflere ulaşarak içeride belli bir gecikme ile infilak eden, dünyadaki emsallerine göre çok daha üstün özelliklere sahip Türkiye’nin ilk beton delici mühimmatı da geliştirildi. NEB, Türkiye’de geliştirilen en büyük ve beton hedeflere karşı etkin ilk çukur imlalı harp başlığı oldu. NEB, sahip olduğu ardışık delicili harp başlığı teknolojisi ile büyük bir ihraç potansiyeli taşıyan dünyadaki sayılı sığınak delici mühimmatlardan biri. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile yapılan iş birliği kapsamında NEB’in seri üretimi başladı.

TÜRKSAT-6A 2019’DA

TÜRKSAT 6A uydusu Türkiye’nin daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak milli imkanlar ile geliştirilen ilk haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyor. Uydunun 2019’un sonunda hizmete alınması ve 15 yıl boyunca görevini sürdürmesi planlanıyor. Yakıt dahil yaklaşık 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecek.

Etiketler bozok