Tofaş tarihinin en büyük adımını atıyor !

Tofaş tarihinin en büyük adımını atıyor !

Fiat Chrysler CEO’su Bursa’ya gelip yeni model "Ege"yi denedi ve övgüler yağdırdı..

Tarihinin büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş’ın adeta kumar oynayarak 520 milyon dolara geliştirdiği ‘Ege’ proje isimli yeni kompakt sedan modeli Fiat Chrysler CEO’su Sergio Marchionne’den tam puan aldı. Bursa’ya gelip otomobili test ederek, nihai onayı veren Marchionne, Tofaş çalışanlarına, “Çok iyi bir iş çıkardınız” diyerek övgüler yağdırdı.

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre ABD pazarında büyümek için Chrysler’in tamamını aldıktan sonra General Motors’la (GM) evlilik için niyetini ortaya koyan İtalyan Fiat, Avrupa’da büyümek için ise Koç Holding’le ortak olduğu Tofaş’a güveniyor. Kompakt sınıfta zayıf kaldığı Avrupa’da, Tofaş’ın 1 milyar dolar yatırımla üreteceği Agea (Ege) Ailesi ile büyümeyi hedefleyen İtalyan marka, bu yüzden Türkiye’ye büyük önem veriyor. Hem Tofaş Yönetim Kurulu Toplantısı’na hem de Aegea (Ege) Ailesi’nin ilk ürünü olan kompakt sedan otomobili test etmek ve nihai onayı vermek üzere geçtiğimiz hafta Bursa’ya gelen Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) CEO’su Sergio Marchionne, Tofaş çalışanlarına büyük övgüler yağdırarak, üretilen araçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2-20150914095621.jpg

YÜKSEK YETENEK SONUCU

Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile birlikte Aega (Ege) isimli kompakt sedan otomobili test edip nihai üretim onayını veren Marcihonne, ayrıca Tofaş fabrikasını gezip, Ar-Ge Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Daha sonra Fiat Ege projesinde görev alan Tofaş çalışanlarıyla bir araya gelen Sergio Marchionne, tüm çalışanları tebrik ederek, “Çok iyi bir iş çıkardınız. Yeni kompakt sedan Tofaş’ın ürün geliştirme ve üretim alanlarında sahip olduğu yüksek yeteneklerinin bir sonucudur” dedi. Mustafa Koç da yapılan ziyaret ve test sürüşünden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim. Gelinen nokta gurur verici” açıklamasını yaptı.

1-20150914095622.jpg

ETKİ ALANI GENİŞLİYOR

Toplantılarda ve ziyarette Sergio Marchionne ve Mustafa Koç’a eşlik eden FCA Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Operasyonlar Direktörü Alfredo Altavilla ise, “Kasım ayından itibaren Türkiye’den başlayarak kademeli olarak satışa sunulacak olan Agea (Ege) proje isimli yeni Fiat kompakt sedanın ilk aşamada EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) Bölgesi’nde 40 ülkede satışa sunulması hedefleniyordu. Bugün araç henüz yola çıkmadan Avrupa’da beklentilerin daha da arttığını görüyoruz. Mevcut gidişat gösteriyor ki, yeni modelin etki alanı daha da genişleyecek” açıklamasını yaptı.

6 YIL SONRA AYNI TOPLANTI

1968 yılında Fiat Grubu ve Koç Holding arasında başlayan eşit hisseli iş ortaklığını ileri bir boyuta taşıyan Agea (Ege) proje isimli kompakt sedanın nihai üretim onayı, Bursa’daki gerçekleşen Tofaş Yönetim Kurulu toplantısı sonrası alındı. Modelin ilk fikri de yine Marchionne ve Mustafa Koç’un katıldığı 2009 yılındaki yönetim kurulu toplantısında ortaya çıkmıştı. İtalya’daki FCA Tasarım Merkezi’nde artistik tasarımı yapılan, geri kalan yüzde 70’lik kısmı, Tofaş Ar-Ge ile birlikte Türkiye’de geliştirilen ve Bursa’da üretilecek yeni kompakt sedan modelin dünya ön gösterimi ilk olarak İstanbul Autoshow’da gerçekleştirilmişti. Sedan modelin ailenin diğer üyeleri olan Hatchback ve Station Wagon’la birlikte ortak tanıtımı ise Mart 2016’de Cenevre fuarında olacak.

TARİHİNİN KUMARINI OYNAYIP KAZANDI 

Tarihinin en büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş, Ege (Aegea) projesinde büyük risk alarak başarıya ulaştı. 1 milyar dolarlık dev yatırımla sedan, hatchback ve station wagon olmak üzere 3 yeni yerli otomobil üretmeye hazırlanan şirket adeta 1 koyup 3 aldı. Sedan otomobil projesini 2009 yılında Fiat Başkanı Sergio Marchionne ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un yer aldığı Tofaş Yönetim Kurulu toplantısında konuşmaya başladıklarını söyleyen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu şu açıklamayı yapmıştı:

“1 milyar dolarlık 3 modelin çıkış noktası sedandır. Diğerleri sonradan eklendi. Biz 520 milyon dolarlık yatırımı sedan için planladık. Sergio Marchionne, sedan otomobili çok beğenip, maliyet anlamında da avantajlı görünce, 1 yıl sonra 2 yeni ürünü daha Bursa’ya verdi. Biz 3 otomobili 1 milyar dolara, yani yarı fiyatına üretmiş olacağız. Ciddi bir risk aldık. Sedan potansiyeli hatchback’e göre daha az. 600 bin araçla yola çıktık, 1 milyon 280 bine ulaştık. 2023’e kadar sedandan 580 bin adet, HB ile SW’den 700 bin adet üreteceğiz. Kumar oynadık, kazandık. 1 koyup 3 aldık. Alamasaydık zarar etmezdik ama kârlı da olamazdık.”

2 MİLYAR EURO KAZANDIRACAK

6 yılda toplam 580 bin adet üretilip, en az 200 bin adedi tüm dünyaya ihraç edilecek. ‘Al ya da öde’ anlaşması olduğu için ihracatı garanti altına alınacak. Bu da Türkiye’ye en az 2 milyar Euro ihracat geliri kazandıracak. Cari açığa önemli katkısı olacak. Avrupa’dan Afrika’ya Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar bir çok noktada yollara çıkacak.