U20 Dünya Kupası rakiplerimiz mercek altında -Son-

U20 Dünya Kupası rakiplerimiz mercek altında -Son-

20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda boy gösteren takımların oluşturduğu 6 gruptan 3'ünü incelemiştik, kalan 3'lüyle de seriyi noktalıyoruz.

Marjinal Analiz: FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası Türkiye 2013 - (D|E|F Grupları) [Fasikül 2/2]

-D GRUBU-

-YUNANİSTAN gr.png

Spesifik Kaleci Performansı: Çok net söyleyebilirim ki kalecileri Kapino turnuvadaki en iyi kalecidir. Hatta turnuva değil bu yaş grubu ve yakın yaş gruplarında da Dünya'da en iyi olabilir. Kaleciden yana çok şanslı memleket Yunanistan. Dioudis tercihini anlaşılır bulmadım. Çünkü Vlachodimos var, geçtiğimiz senelerde en iyi kaleci seçilmişti bir turnuvada, Toulon Turnuvası olabilir belki. Kapino'dan tek eksiği özgüven problemidir. Çocuk 3 tane %100 çıkarsa da ayağa "tesadüfe bak amma şanslıyım" der gibi kalkıyor. Hep bir onaylanma ihtiyacı, tedirgin haller. Belki büyüdükçe aşacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Stafylidis medya tarafından ön plana çıkarılsa da, benim buradaki reisim Bougaidis'tir. Birkaç sene içinde en iyi ihtimalle Schalke'deki Kyriakos Papadopoulos ayarına gelecektir, en kötü ihtimalle de Dortmund'taki Sokratis Papastathopoulos kadar olacağına kefilim. Kötü oyuncu olma ihtimalini öngörmüyorum. Diğer oyuncular da normal oyuncular, oynamadan süperdir diye ön plana çıkarabileceğim bir tane bulamıyorum.

Spesifik Orta Alan Performansı: Bouchalakis çok iyi bir transistör. Fourlanos duran toplarda inanılmaz etkili ve müthiş bir oyunkurucu, Andreas Tatos'a benzeteyim. Ballas çok istikrarlı, çalışkan ve kolay sakatlanmayan bir oyuncu, Elini Dimoutsos'a benzetip devam edeyim. Pelkas da tam tersine sıfır istikrar ama ne yapacağı belli olmayan enteresan bir isim, Sotiris Ninis'e benzeteyim. Yunanistan sağlam bir nesil yakalamış.

Spesifik Hücum Performansı: Kolovos ve Diamantakos'u gözüm kapalı koyarım herhangi bir takıma. İstikballeri çok açık. Ne isterlerse o olurlar. Diğer oyuncularla ilgili özellikle söyleyebileceğim birşey yok. Ranos'un hava hakimiyeti var ama pek forma şansı bulabileceğini zannetmiyorum.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Yunanistan elemelerde de taş gibi top oynadı o nedenle ne olursa işleyen çarka çomak sokar onu düşünüyorum fakat bulamıyorum. Yaptıkları şeyleri daha iyi yapabilen bir takıma yenilirler, en basit tabiri bu olur sanırım. Otto Rehhagel'in izleyenleri intihara azmettiren 2004 Yunanistan'ından sonra böyle oynamaya çalışan bir nesli görmek enteresan oldu benim için de.

Aksilik Yoksa Neredeler: Odisseas Vlachodimos, Kostas Fortounis 1 yaşla kaçırmasa şu kadroda neler yapardı hayal bile edemiyorum, hele bir de Apostolos Vellios olsa yanında tatsızlık çıkarmış. Terry Antonis neden ne Avustralya'da ne Yunanistan'da yok? Olsa o 5 yıldız adayı arasında Thauvin'in, Eric Dier'in bahsi bile geçmez direk o yazılırdı. Charis Mavrias nerede? Önümüzdeki 5-10 yılın en iyi kanat oyuncusu olacak adam. Jesus Navas'ın Yunanistan pasaportlusu. Daha 8-9 adam daha var da sinirlendim bu kadar yetsin.

-MALİ ml.png

Spesifik Kaleci Performansı: Germain Berthe fena bir kaleci değil. Diğerlerini bilmiyorum.

Spesifik Savunma Performansı: 2 Diarra ve 2 Keita iyi oyuncular. Arada kafalarına göre ortasahadaki oyuncuyla yer değiştirebiliyorlar. Çok rastgele oynadıkları için önce rakibini görüp ondan sonra ne yapabileceğine dair konuşmak sanki daha mantıklı olacaktır.

Spesifik Orta Alan Performansı: Kuran değil, bozan bir yapıda çoğu Afrika takımından alışıldığı üzere, Kuzey Afrika ülkeleri (Fas, Tunus, Cezayir) hariç. Oyunun seyrine göre ritmini bulmaya çalışıyorlar. Pek sevmiyorum edilgen düzenekleri. Gruptan çıkmaları sürpriz olur.

Spesifik Hücum Performansı: Tiecoro Keita kendini göstermesini beklediğim bir oyuncu. Adama Traore de birşeyler yapabilir. Ben de izleyip tanıyacağım arkadaşları.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Yenmeleri, yenilmelerine göre daha düşük bir ihtimal.

Aksilik Yoksa Neredeler: Sanırım balık tutuyordur ya da kuzeyde Luca Brasi refakatinde balıklar ile uyuyordur.

-PARAGUAY py.png

Spesifik Kaleci Performansı: Diego Morel daha da iyi olmasını beklediğim bir kaleci. Diğer 2 kaleciden Vera, Bogado'dan biraz daha iyi. Ama Morel'in ilk 11 başlaması normal olacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Gustavo Gomez kapasitesi olan bir oyuncu. Etrafındakilerin de yardımıyla oyunu geriden koordine edebiliyor.

Spesifik Orta Alan Performansı: Juan Villamayor'u yedek bırakan antrenöre de kilit oyuncular arasında göstermeyen medyaya da yazıklar olsun. Harika bir oyuncu. Bir izin vermiyorlar ki çocuğa kendini gösterebilsin. Jorge Rojas iyi oyuncu sayılabilir. Çok hızlı herşeyden önce. Robert Piris'in de neler yapabileceğini merakla bekliyorum. Birşeyler olabilir o çocuktan.

Spesifik Hücum Performansı: Sanabria La Masialı. Birşeyler olabilecek bir isim. Olamazsa da Giovanni dos Santos gibi kaymağını yer o etiketin, hertürlü çorbası kaynar. Brian Montenegro bile buraya neden layık görüldüğünü idrak edemiyordur eminim. Derlis Gonzalez fena oyuncu sayılmaz. Montenegro yerine Verdun Servin olmalıydı. Hoşuma gitmedi Paraguay'ın seçimleri.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Paraguay'a  senelerdir en ufak bir sempati duyamadım neden bilmiyorum. Hep anormal birşey olur da maç kazanırlar. Edgar Barreto'sundan tutayım, Santa Cruz'dan Nelson Valdez'ine kadar hiç kanım ısınmadı senelerdir. Gruptan çıkamazlar bence. Villamayor'u oynatmamaya devam etsin, başarılar diliyorum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Juan Iturbe eğer Arjantinle A Milli olmadıysa hala onu bir şekilde ikna edemeyen federasyon kendini lağvetsin. Iturbe de ikna edilme gereği duyduğu için yukarıya doğru bakarak olduğu yerde tükürsün ve beklesin. Daniel Jara belki de Paraguay'ın önümüzdeki 10 yıl kaderini değiştirecek oyuncudur ve Federico Santander'in az ufağıdır. Onu takıma çağırmayan antrenöre herşey müstahak.

-MEKSİKA mx.png

Spesifik Kaleci Performansı: Richard Sanchez çok iyi bir kaleci. Ya da çok iyi olacağına inanıyorum diyeyim. Diğer iki kaleci sıradan.

Spesifik Savunma Performansı: Briseno çok iyi bir defans oyuncusudur. Takım bir yerlere gelecekse kesinlikle göze batar. Hector Moreno'yu andırıyor diyebilirim. Yanındaki oyuncular da hakkaten iyi oyuncular, onların içinden de Abella'yı ön plana çıkarayım.

Spesifik Orta Alan Performansı: Espericueta neden 5 yıldız adayının içinde yok aklım hayalim almıyor ama olsaydı da biraz abartılıyor diye muhalefet de edebilirdim, ben de kendimle çeliştim şuan. Çocuk normalde aksi bir tip değildi sadece çok sakatlanıyordu 15-16 yaş gruplarında oynarken ama bunda ne zaman ki bir potansiyel görüldü bu sefer de kendini bozdu. Ehliyetsiz araba kullanmalar, içkili görüntülenmeler falan. "Yaşın ne başın ne senin?" diye elinin tersi hizasında durduğu bir büyüğü yok sanıyorum. İyi yönlendirilirse enteresan meziyetlere sahip. Hücumcu değil ama hücumcular kadar skorer. Sert değil ama top kapma hamlelerinin zamanlamaları çok iyi. Ayağı inanılmaz yumuşak. Duran top becerisi var. Yıldız değil kuyruklu yıldız olacak kadar itici, daha ne gerekli hiç bilmiyorum. Yanındaki oyuncuların hiçbiri bahsedilecek bir vaatte değil, ondan Espericueta'dan esirgemedim.

Spesifik Hücum Performansı: Corona ve Bueno takımın yıldızları arasında sayılabilir. Aslında Madrigal ve hatta Morales de gayet iyi oyuncular ama istatistikler Corona ve Bueno'yu 11 başlatacaktır.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Meksika son 5-6 senedir inanılmaz jenerasyonlar yakalıyor genç millilerde fakat anlam veremiyorum o çocuklar neden A Milli Takım'da kendini gösteremiyor veya seçilmiyor. Daha narkotik bir kariyere mi yöneliyorlar yoksa huzuru flamenkoda mı buluyorlar bilmiyorum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Erick Torres; Meksika'nın Messi'sidir. Hiçbir şey yazmak istemiyorum yokluğuyla ilgili. Sakat değilse .. Neyse, Carlos Fierro nerede arkadaş? Dünya'nın gözü önüne gelmiş çocuklar bunlar ne hakla mahrum bırakılırlar enternasyonel tecrübeden? Meksikalı olsam, bu antrenör hakkında sırf şu iki ismin yokluğu üzerinden soruşturma başlatırdım veya şikayette bulunurdum, olacak iş değil. Şu ikisi zaten 30+ milyon Euro. Olmayan başka birilerinden bahsetmeye gerek bırakmadı antrenör.

-E GRUBU-

-ŞİLİ cl.png

Spesifik Kaleci Performansı: Malesef bir muhtemel Claudio Bravo'ları yok. Ellerinden geldikçe mücadelelerini veriyor çocuklar.

Spesifik Savunma Performansı: Cuevas için evriminin başında bir Yuri Zhirkov diyebilirim. Ashley Cole olmamasının sebebi naif olması. Güçlendikçe birşeyler olacaktır. Öyle olmasa Chelsea yatırım yapmazdı. Lichnovsky ve Robles da müthiş oyunculardır. Ama yaş haddini ucu ucuna kaçıran Enzo Andia şu takımda olsa Şili gol yemeden turnuvayı bitirir diyebilirdim. Hatta buna bir de Carlos Labrin 3 yaş küçük olup da dahil olmuş olsa banko şampiyon adayım olurdu.

Spesifik Orta Alan Performansı: Rabello ve Bravo yılanın başıdır. Rabello Alexis Sanchez'in 2 gömlek altı. Müthiş orta açabiliyorlar, müthiş uzun top yapabiliyorlar, sorumluluk bilincine sahipler. Hint kumaşı gibi geziyorlar sahada. Oscar Hernandez ve Sebastian Martinez de iyi oyunculardır, çalışkandırlar. Fuentes'i pek beğenmiyorum ama sırıtmaz.

Spesifik Hücum Performansı: Şimdi hangisini ön plana çıkarırsam diğer ikilinin hatrı kalır. Muhtemelen Mora pek forma şansı bulamaz ama Henriquez ve Castillo tabiri caizse edepsiz derecede iyiler bu seviye için. Rakip savunmaların kontra strateji üretmelerine imkan vermeyen kabiliyette ve oyun görüşünde çocuklar bunlar. Herşeyi doğru yapsın karşı takım defans kurgusu, kusursuz oynasın, bir bakmışsın bunlar adam başı 1'er 2'şer sallamışlar. Gıpta ediyorum.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Kağıt üstünde olağanüstü bir kadroları var. Patlamışlar var patlamaya müsaitler var. Herşeyi yapabilirler. Hücum hattının iyi gözüktüğü bir günde akla hemen Valdivia, Mati Fernandez, Villanueva ve Humberto Suazo hücumları gelebilir. Potansiyel kavramı hepsinin paçalarından akıyor. Avrupa futboluna aşina olduğum için hiç tasvip etmesem de bu oyunculara çok fazla taktik verilmemesi lazım. Yaratıcılıkları o an neyi uygun görüyosa yapma serbestliğine sahip olmalılar. Hiç tasvip etmiyorum bunu ama böyle istisnai durumlar da gerekebiliyor.

Aksilik Yoksa Neredeler: Diego Rubio tam sakatlanacak zamanı buldu, Luis Casanova, John Santander, Manuel Bravo, Lucas Pontigo(bir mazereti yoksa olmaması skandal ötesi), Marcelo Salinas-Paulino, Diego Rojas

Ayrıca; yaşı tutmasa bile bir Nicolas Millan var demişlerdi zamanında. 15 yaşında Colo Colo'yla resmi maça çıkmıştı. Herkes ayıldı bayıldı "vay efendim Pele mi olur Maradona mı?" celseleri süredursun çocuk 22 yaşına geldi daha enternasyonel seviyeleri hiç bir yaş kategorisinde göremedi. Neden mi? Colo Colo'da onu resmi maça çıkaran antrenör babasıydı da ondan :) Bu esgeçildi, çocuk şimdi "bir tuzlayanım olsa" diye bekleyerek cacık olma hayaliyle yaşıyor.

-İNGİLTERE england.png

Spesifik Kaleci Performansı: Jack Butland ve Jack Alnwick dururken bu üçlünün ne işi var burada aklım sırrım almıyor. Yoldan geçen rastgele 3 tane 93'lüyü de çağırabilirlermiş. Jack'lerin arkasında George Long 3. kaleci olsa eyvallah ama şu seçilmiş üçlü için seçilmemişlerin yenen haklarına riayeten özür dileyerek "rezalet" diyorum. İngiliz arkadaşlarıma en kısa zamanda soracağım "Babaları parlamenter mi yoksa ligin yayın haklarının sahibi mi nedir?" diye.

Spesifik Savunma Performansı: Lascalles, Flanagan ve Reach yılan gibi oyunculardır. Lascalles kim olur dersek Glen Johnson diyeyim. Flanagan için de Dani Agger diyeyim. Reach de bulur bir yolunu. Israrla Eric Dier'den bahsetmeyeceğim. Curtis Davies bile olabileceği şüpheliyken şişirildi de şişirildi. Hiç hoşlanmıyorum bu işten. Heralde bir süre daha Lizbon altyapısından çıkan İngiliz olmanın keyfini sürer. Aynı İngilizler gelecek nesillerin kanını karıştırmamakta hassasiyet gösterenler değil mi? Tutarlılık ara ki bulasın. Neyse.

Spesifik Orta Alan Performansı: Orta sahaları o kadar iyi ki nasıl anlatayım onu düşünüyorum. Bigirimana, Barkley ve Ward-Prowse hayranıyım. Hele Bigirimana bambaşka. Bir çocuk düşünün hem bassın, hem kursun, hem mülayim olsun, hem herşeyini vermek için kendini paralasın, hem çok teknik olsun, hem oyunu okusun. "Yapamadığın hiçbir şey mi yok arkadaş?" derler adama. Hava hakimiyeti yoktur. Gerek de yok. Yapabildiği pek çok şey zaten frame'inin(futbol literatüründe tam türkçe karşılığı yok ama arabanın şasisi, bir mekanizmanın iskeleti gibi diyeyim) minyon oluşu kaynaklı. Ward-Prowse'u Almanya'daki Goretzka ile aynı kefeye koyarım. Yani Dünya'nın en iyi oyuncuları olmaya aday çocuklar bunlar. Barkley zaten Fifa tarafından takip edilmesi gereken 13 genç arasında gösterilmişti. İngiliz pasaportuna sahip bir Nijeryalı. Hangi potansiyelin sınırlılığından söz edilebilir ki yanlış mıyım? Lundstram var bir de, Essien kadar güçlü, Gerrard kadar mentali sağlam, Xabi Alonso kadar topla yumuşak enteresan bir yaradılış. Sipariş versen gelmez böylesi.

Spesifik Hücum Performansı: Luke Williams henüz medyanın şevkatli kollarında. O kadar kötü yere düşebilir ki Rob Earnshaw veya Michael Chopra gibi olur en sonunda. Ne umulurken ne bulunan yani. Belki birşeyler olabilir diye az da olsa düşünmesem Berkant Göktan derdim.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Eric Dier'i hangi akla hizmet en iyi 5 oyuncu arasında gösterdiler üstümü başımı yırtasım geliyor. Çocuk zirve yapsa, potansiyelini 5'e katlasa Manchester'daki Smalling kadar olur veya olmaz. Şaka gibi şişirildi. Türk olsa babası medya kompradoru diye spekülasyon yaratırdım. İngiltere felaket falan yaşamaz. Oynayanların hepsini çıkarsak kadrodan oynamayanlarla bir kadro yapsam yine bu gruptan çıkartırım.

Aksilik Yoksa Neredeler: Olmayışı skandal olan o kadar çok isim var ki, başlamayı bir deneyeyim; Nathaniel Chalobah!!!, Raheem Sterling, Oxlade-Chamberlain, Luke Shaw!, Connor Wickham, Zeli Ismail! Mason Bennett!!!! Nathan Redmond!!, Will Hughes!!!!!, Adam Henley...Devam edemiyorum, tansiyonum düşmüş olabilir.

-IRAK iq.png

Spesifik Kaleci Performansı: Kaleci Hamed'in iyi olduğu yazılıp çiziliyor. Bildirmiş ama kefil olamamış olayım.

Spesifik Savunma Performansı: Ali Adnan Lille'deki Adil Rami'yi andırıyor. Aynı yorumu Mısır'daki Ramy Rabia için de yapabilirim. Adnan'a kefil olamam ama Rabia'ya sonuna kadar refere olurum.

Spesifik Orta Alan Performansı: Herhangi birinin birinden farklı olduğunu söyleten bir oyuncu bulamıyorum. Hepsi gayretli, seferberlik mantığıyla oynuyorlar. Defansları soğukkanlı olduğu için ortaya koydukları bütün gayret "fena değil" gibi gözüküyor.

Spesifik Hücum Performansı: Beklenmedik derecede iyi gol vuruşlarına sahip ve kalabalık bir forvet çeşitliliğine sahipler. Mohammed Jabbar burada bir adım önde. Ben Shakor'dan da bir patlama bekliyorum.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Yenmeleri, yenilmeleri kadar olası değil. Başka ne diyebilirim bilmiyorum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Muhtemelen ya Bağdat'tan yola çıkan zürriyetsiz oğlunu bekliyordur, ya Şettülarap Nehri'nde veya yakınlarında teyemmüm ediyordur ya da çok hurma yediği için mide rahatsızlığıyla evinde istirahat halindedir.

-MISIR eg.png

Spesifik Kaleci Performansı: Sıradan 3 tane kaleci. Ayırt edemiyorum.

Spesifik Savunma Performansı: Ramy Rabia kaya gibidir. Lille'deki Adil Rami'yi andırır. Sonuna kadar kefilim bu oyuncuya. Sağlamlığının yanısıra oyun kurma becerisi de haddinden fazla iyi. Ortasahaya konsa sırıtmaz yani önliberoyu bile geçtim. Diğer defans oyuncuları da gayretli oyuncular. Utandırmayacaklardır.

Spesifik Orta Alan Performansı: Kahraba taş gibi bir oyuncu. Devamlı mücadele halinde. Hossam Ghaly'yi beğeniyorum. Bir Aboutrika daha çıkartamadı bu nesilleri ama hepsi orta ve orta üst seviyede oyuncular. Saleh Gomaa da iyidir. Fena değiller gerçekten.

Spesifik Hücum Performansı: Çok zayıf forvet hatları. Malesef. Defansının özverisi ve orta sahanın gayretleri top 3.bölgeye geldiğinde anlamını yitiriyor. Hakkaten yok bir tane bile "olur" seviyede forvetleri.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Çabuk demoralize oluyorlar. Kırılma eşikleri çok düşük. 1 gol yediler mi film kopuyor yani. Buna bir çare bulmalılar. İnsan Mısır'a daha bir dirençli görüntüyü layık görüyor. Bilmiyorum yanılıyor muyum.

Aksilik Yoksa Neredeler: Basel'in iki muhteşem projesi Mohamed Salah ve El Neny sadece 1 yaşla kaçırmış olmasaydı şu turnuvayı, çok başka şeylerden bahsediliyor olabilirdi.

-F GRUBU-

-ÖZBEKİSTAN uz.png

Spesifik Kaleci Performansı: Kaleci Amanov takımın kilit oyuncularından biri. Defansıyla da uyum içinde olan kaleci kesinlikle güven vaat ediyor ve önündeki defans oyuncuları da mecbur kaldıkları takdirde kalecilerine güvenebileceklerini biliyorlar.

Spesifik Savunma Performansı: Rakhmanov ve biraz da Fomin'i biraz dışarıda tutarsak bile takımın en zayıf bölgesi olarak dikkat çekiyor. Omurga'nın kuyruk sokumuna tekabül eden yeri zayıf yani. Bir de burası sağlam olsa zaten çok başka hesaplar yapıyor olurlardı.

Spesifik Orta Alan Performansı: Abbosbek Mahstaliev, henüz adı Mahsataliev olarak Avrupa'da yazıldığı dönemlerden beri takip ediyorum. 3 yılı geçmiştir. Müthiş bir potansiyel. Onu Real Madrid altyapılı, daha sonra Benfica'ya giden Javi Garcia'ya benzetiyorum. Aslında enerjikliğiyle yaşıtı Ross Barkley'i de biraz andırmıyor değil. Bunlar çok iyi oyuncular arkadaşlar. Ciddi söylüyorum. Vladimir Koman'ı da Mehmet Topal'ın henüz güçlenmemiş hallerine benzetiyorum. Aslında joker olmaya çok müsait bir oyuncu. Kesinlikle çok güvenilir. Sahada elinden ne geliyorsa yapan bir yapıda.

Spesifik Hücum Performansı: Özellikle Sergeev, Dünya'da gözüm kapalı kefil olabileceğim 3. genç forvet konumunda. (Merak edenler için #1: Şu sıralar Bursaspor'un gündemine girmiş olan Idriss Mhirsi. Kriterler üstü bir oyuncu. 3 Mayıs'ta bir incelemesini yapmıştım. 8 aydır takip ediyorum. #2: Uruguay kadrosunda olacağı açıklanan fakat her ne hikmetse şuan kadroda görünmeyen Juan Mascia. 2 yılı aşkın süredir izliyorum ve onun da incelemesini 3 Mayıs'ta yapmışım.)

Muhtemel Felaket Senaryoları: Özbekistan zannedildiği kadar kötü bir takım değil. Geçtiğimiz 10 seneden farklı olarak önümüzdeki 10 senede bahsedecek oyuncu sayısı Shatskikh'ten fazla olacaktır. Azeri, Özbek, Kırgız, Tajiki vb Türki oyuncular geçtiğimiz seneye kadar Türkiye'de yabancı sayılmadığından dolayı fazlasıyla ilgimi çekmiştir. Özbekistan Azerbaycan'dan bile iyi bir takımdır halihazırda. Sadece idrak edilmesi biraz zaman alacak. Mahstaliev, Koman ve Sergeev bu takıma A Milli seviyede de basamak atlatacaklardır.

Aksilik Yoksa Neredeler: Jaxongir Abdumo'minov

-HIRVATİSTAN hr.png

Spesifik Kaleci Performansı: Yedek kalacağını tahmin ettiğim Sluga da en az Zelenika kadar iyi bir kaleci. Hatta daha olmadık topları çıkartabilme potansiyeli açısından daha bile iyidir. Ama Zelenika hava hakimiyeti ve defansa çeki düzen verişiyle sanıyorum ilk 11 başlayan oyuncu olacaktır.

Spesifik Savunma Performansı: Hırvatistan defansı çok sağlam. Ön plana çıkan bir isimden bahsetmek diğerlerine haksızlık olur fakat genel olarak takım halinde muhteşem savunma yapıyorlar. Bu altyapı eğitimiyle alakalı galiba. Muhakkak 1 kişiden bahsetmek gerekirse Simunovic diyeyim adet yerini bulsun.

Spesifik Orta Alan Performansı: Hırvatistan'ın orta saha anlayışı o kadar mantığıma uyuyor ki biri ön plana çıktığında hayran oluyorum. Turnuva öncesi pek tanınmamasından mütevellit, nasıl bir potansiyele sahip olduğu gözden kaçırılan Canadija'yı başka bir yere ayırmak lazım. Isıran, kovalayan, sert, gayretli, enerjik müthiş bir orta saha oyuncusudur. Diğer bütün oyuncular da en kötü orta ve orta üst seviye performans verecekleri şekilde bir sistemin içinde oynadıkları için, Hırvatistan tabelada yenilse bile gelecek inşasında her zaman belli bir standardı koruyacak düzende devam edecektir. Günün değilse de ertesi günün kazananı olma ihtimali yüksektir.

Spesifik Hücum Performansı: Livaja'yı hiç beğenmiyorum. Evet cv'si beni tekzip ediyor ama şansının yaver gittiği maçlarda yatırım yapılmaya değer bulunmuş sanıyorum. Onunla kıyaslayabileceğim benzer oyuncu olarak Luc Castaignos var bu nesilde. Mesela Castaignos Livaja'nın yanağından makas alır devam eder. Üzerine çok koyması lazım Livaja'nın. Benim burada adamım Kruno Ivancic'tir. Daha sonra da biraz Rebic. Rebic hava hakimiyeti üst düzey, fakat Ivancic herşeyden orta karar yapabilen büyük potansiyel arz eden bir oyuncudur.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Yenilseler bile rezil olmazlar. Adamlar olgun mu doğuyor, olgun mu yoğuruluyor bilmiyorum. Ben Hırvatistan'ın doğru işler yaptığına inanıyorum son 5 yıldır. Birşeylerin farkındalar ve değişen futbol gereksinimlerine kültürel olarak karşılık veriyorlar. Yeniliklere açıklar. Tek bir Modric, tek bir Srna çıktıklarıyla kalmaz, daha nicesi yolda. (Alen Halilovic, Josip Basic)

Aksilik Yoksa Neredeler: Josip Basic, Alen Halilovic, Tibor Cica(bayıldığım bir oyuncudur), Mateo Kovacic, Branimir Hrgota, Josip Radosevic, Marko Kolar, Deni Kadoic(oğlum gibidir, çok iyi oyuncu olmazsa kahrolurum), Domagoj Pavicic, Josip Elez, Tomislav Kis, Goran Zakaric, Tin Jedvac (Arsenal'in 6 milyon sterlinlik teklifini reddettiler), Dino Spehar, Marko Dugandzic (Hakan Şükür'ü bu kadar andıran bir oyun stili daha önce görmedim), Domagoj Drozdjek

-URUGUAY uy.png

Spesifik Kaleci Performansı: Cubero müthiş bir kaleci. Şilili Claudio Bravo'yu andıran bir tarzı var. Ya da St.Etienneli nam-ı diğer örümcek Jeremie Janot. Kimse kaleyi Cubero'dan kolay kolay alamaz önümüzdeki 15 yıl. Henüz keşfedilmemiş olması da ayrı bir güzellik. Kim alırsa piyangoyu cebine koymuş demektir.

Spesifik Savunma Performansı: Gianni Rodriguez müthiş bir oyuncu. Birkaç sene içinde A Milli takımın Alvaro Pereira'sı olacaktır. Etrafındaki oyuncular da iyi oyuncular. Ama özellikle söz edebileceğim bir tek bu arkadaş var.

Spesifik Orta Alan Performansı: Diego Laxalt, Inter'in turnuvanın çok öncesinde € 2.800.000 ödeyerek kadrosuna kattığı bir oyuncu fakat Defensor Sporting takımında kiralık olarak değerlendiriliyor. Bu sene rotasyona girer mi bilmiyorum ama bir bakanın gözünü alamadığı bir oyuncu. Tipi yüzünü şeytan görsün diyebileceğim Pino'ya benziyor ama çocuk çok iyi. Top ayağına o kadar yakışıyor ki kedi yumakla oynuyor gibi gözüküyor adeta. Zamanında Lodeiro, Closura'da tam hatırlamıyorum ya 10 ya 14 asist yaptı ve asist kralı oldu diye Ajax'a 4 milyon Euro zarar ettirdiyse, Laxalt hiçbir şey olamayacaksa bile o 2.8m'in helali kesin hoş olur. Laxalt'ın yanındaki arkadaşları bir kişi hariç normal oyuncular. Eşlik etmeye çalışacaklardır. O bir kişi de Arrascaeta'dır. Galiba birisi için ilk defa çok kötü bir oyuncu demiş oluyorum şu ana kadar. Neden çağrıldı hiçbir fikrim yok.

Spesifik Hücum Performansı: Mascia yerine şu Bentancourt seçildi ya son anda, yazıklar olsun diyorum antrenörlerine. Hiçbir şey olamayacak bir oyuncu Bentancourt. Ama Rolan, Lopez ve Bueno'yu sırasıyla çok iyi, süper ve iyi olarak niteleyebilirim. Bueno'nun belki oynama şansı bile olmaz ama Rolan ve Lopez hakkaten bu seviyeden fersah fersah üst seviyede oyuncular. Rolan potansiyelini fullediğinde Cavani'vari bir oyuncu olacakken, Nico Lopez de Martin Palermo'yu andırır diye düşünüyorum. Avenatti iki ayağını da kullanabilen bir santrafor ve iyi olduğunu söyleyen arkadaşlarım var fakat ben henüz bir kanaate sahip değilim.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Benim adamımı (Juan Mascia) kadrodan çıkarttıkları için elimden geldiği kadar duygularımı katmamaya çalışacağım yazıya. Uruguay, her yaş seviyesinde kompetitif bir takım. Çıkar oynarlar fakat aynı Türkiye gibi, ne oynamaya çalıştığı maçtan önce belli olmaz da maçtan sonra belli olur. Forlan'lı Cavani'li kadronun ne yapmaya çalıştığının anlaşılmadığı çok maç olmuştur. Suarez kapasitesini bazı maçlarda 8'le çarpmasa Uruguay'dan birşeyler ummak plan program değil de hayal kurmayla alakalı olurdu. Şu bölgesi yetersiz diyemem. Her bölgesi iyi ama dalgınlar mı diyeyim isteksizler mi diyeyim. Radomir Antic'in rezil ettiği Sırbistan A Milli Takımı gibi ne idüğü belirsiz görünebiliyorlar sık sık.

Aksilik Yoksa Neredeler: Juan Mascia(Hocayla birebir görüşme şansım olsa neden son anda kadrodan çıkarttığını medeni bir şekilde soramayabilirdim, çünkü Bentancourt'u olsa olsa kayınpederi güveyler bu kadroya), Jhon Pirez (Çocuğun ayağı kırıldı diye Chelsea tarafından alınmış olduğu gerçeği değişmez, tek kalemde üstü mü çizildi yani?), Elbio Alvarez, Joel Brigonis, Matias Abisab, Sebastian Gorga, Emilio MacEachen, Diego Fagundez, Gonzalo Mastriani, Javier Cabreras, Rodrigo Aguirre, Agustin Baran, Ruben Silvera, Sebastian Sosa

-YENİ ZELANDA nz.png

Spesifik Kaleci Performansı: Kadrolarında 3 tane kaleci var evet :) Başka birşey söylemeye gerek yok.

Spesifik Savunma Performansı: Luke Adams iyiymiş diyorlar falan tebessüm ediyorum. Hepsini toplasam yarım oyuncu eder sanırım. Adını anmam bile benim gönlü bol oluşum olsun.

Spesifik Orta Alan Performansı: Bütün takımda bahsedilmeye değer tek isim Tim Payne. Bu takıma fersah fersah fazla bir oyuncu. Lokomotif mi diyeyim, dinamo mu bilmiyorum. O kadar çok yönlü ki herşeyi yapabilir. Çok parlak bir geleceği var. Ayıp olmasın diye bir de Howieson için "hııı iyi evet" diyeyim.

Spesifik Hücum Performansı: Bir Chris Wood'ları daha yok. Hiçbirinin isminden bahsetmekle vakit kaybedip, kimseye de kaybettirmeyeyim.

Muhtemel Felaket Senaryoları: Sahaya çıkmaları. Bir Chris Wood daha yetiştirene kadar maçlara çıkmayıp hükmen yenik sayılsalar averaj olarak daha avantajlı olabilirler ülke sıralamalarında.

Aksilik Yoksa Neredeler: Muhtemelen herpetologdur ve arazidedir şu sıralar ya da dev bir peygamber devesi tarafından örselenmiş veya katledilmiş olabilir.

HAZIRLAYAN: Yiğit Can Ertunç