İmamoğlu'nun kampanyası örnek oldu; elektriğe de askıda fatura

İmamoğlu'nun kampanyası örnek oldu; elektriğe de askıda fatura
Güncelleme:

Bazı elektrik dağıtım şirketleri, son dönemde büyüyen tahsilat sorununa çözüm üretmek için İBB'nin İGDAŞ'ta doğalgaz faturalarında uyguladığı “askıda fatura” uygulamasına geçmeyi planlıyor.

Bazı elektrik dağıtım (ve kardeş kuruluşları perakende) şirketleri, son dönemde büyüyen tahsilat sorununa çözüm üretmek ve borçlu abonelere nefes aldırmak üzere “askıda fatura” uygulamasına geçmeyi planlıyor. Şirketlerin, bu konuyu kendi içlerinde tartıştıkları, şirket yönetimlerinin “uygulamaya geçelim” kararı alması durumunda başlatılacağı ifade edildi. Bu konuda açıklamanın birkaç gün içinde yapılması bekleniyor.

Koronavirüs salgını sonrasında elektrik ve doğal gazda yüzde 15-20, petrol ürünlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda talep daraldı. Sanayi ve ticarethanede enerji tüketimi düşerken, konutlarda bir miktar artış gözlendi.

Salgın nedeniyle abonelerin evlerinden çıkamadığı için ya da gelir veya iş kayıplarına bağlı olarak fatura tahsilatı da geriledi. Fatura tahsilatında düşüşün “çift hane”li olduğu biliniyor.

Enerji yönetimi, elektrik ve doğal daz dağıtım şirketlerinin tahsilatlarındaki düşüşü gün be gün takip ediyor. Şirketler, 1 Ocak itibarıyla tahakkuk ve tahsilat rakamlarını enerji yönetimiyle günlük paylaşıyor.

İGDAŞ BAŞLATMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İGDAŞ, doğalgazda “askıda fatura” uygulaması başlattı. Bu yolla, yardımseverlerin katkısı ve desteğiyle binlerce abonenin faturası ödendi. Doğalgazda diğer bazı şirketlerin de benzer yöntemi işletebileceği belirtiliyor.

Sırada, elektrik faturaları var. Bazı elektrik dağıtım (ve kardeş kuruluşları perakende) şirketleri, büyüyen tahsilat sorununa çözüm üretmek üzere “askıda fatura” uygulamasına geçmeyi planlıyor. Habertürk'ten Olcay Aydilek, bu şirketlere ulaştı. Bir yetkili, bu konuyu kendi içlerinde tartıştıklarını, şirket yönetimlerinin “uygulamaya geçelim” kararı alması durumunda hemen başlatılabileceğini ifade etti.

TALEP DÜŞTÜ

Elektrikte, talep daralması serbest piyasada elektrik fiyatlarını da etkiledi. Talepteki düşüşe bağlı olarak piyasa takas fiyatı (PTF) 300 TL/MWh (megavatsaat başına) düzeyinden 200 TL/MWh seviyesine kadar düştü.

Bu dönemde hidroelektrik santrallerde (HES) elektrik üretimindeki artış, kurdaki yukarı yönlü hareket ve elektrik talebindeki düşüş nedeniyle YEKDEM maliyetleri de yükseldi.
 

Seçiniz...