Avrupa'dan roman çocuklara destek

Avrupa'dan roman çocuklara destek

Samsun'da bir ilköğretim okulu tarafından ’Evlenme Çağım Değil, Eğitim Çağım’ projesi hazırlandı

Proje ile okulda çoğunluğu Roman olan öğrencilerin ilköğretimi bitirdikten sonra evlenmek yerine liseye devam etmelerini sağlamayı amaçladıklarını belirten Okul Müdürü Kemal Akın, "Romanlar arasında küçük yaşta evlenme daha fazla oluyor. Biz de bu çocukların liseye gitmeden evlenmelerinin önüne geçmek için bu projeyi hazırladık. Sorunu eğitimle çözebileceğimizi düşündük" dedi.

Devamsızlık yapan Roman çocukların okula gelmelerini sağlamak için ’Mehter Takımı’ kuran Canik İlçesi’nde bulunan Emrullah Efendi İlköğretim Okulu yönetimi, bu kez de küçük yaşta evlenip liseye devam etmeyen öğrenciler için harekete geçti. Özellikle Roman kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin önüne geçmeye çalışan okul yönetimi ’Evlenme Çağım Değil Eğitim Çağım’ projesi hazırladı. 92 bin euro (yaklaşık 142 bin lira)bedelli proje kapsamında düzenlenen etüt kursları geçen 14 Şubat’ta başladı. Avrupa Birliği de projeye ’Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Artırılması Programı’ kapsamında yüzde 90 oranında hibe desteği verdi. Okulda 3 sınıfa akıllı tahta, projeksiyon cihazı ve bilgisayar alındı. Öğrencilere defter, çanta, kalem ve kitaplar dağıtıldı.

ETÜT PROGRAMINA KATILANA HAFTADA 9 EURO

Emrullah Efendi İlköğretim Okulu Müdürü Kemal Akın, amaçlarının Roman çocukların ilköğretimi bitirdikten sonra liseye de devam etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Okulda ağırlıklı olarak Roman çocukların eğitim gördüğünü belirten Akın, "Romanlar arasında küçük yaşta evlenme daha fazla oluyor. Biz de bu çocukların liseye gitmeden evlenmelerinin önüne geçmek için bu projeyi hazırladık. Bu sorunu eğitimle çözebileceğimizi düşünüp projeyi hazırladık. Çocuklarımıza normal dersleri bittikten sonra haftada 3 gün 9 saat Fen ve Teknoloji, Matematik ve Türkçe derslerinde etüt programına katılıyorlar. Öğrencilerimize etüt programına katıldıkları için destek amaçlı haftada 9 Euro (yaklaşık 20 lira) veriyoruz. Onları hem sınavlara hazırlıyoruz hem de erken yaşta evliliğin sıkıntılarını anlatıyoruz" dedi. Akın, proje kapsamında öğrencilerin anne ve babalarına bilinçlendirme semineri de düzenleyeceklerini söyleyerek, orta öğretimde okullaşma oranını yüzde 50’ye yükseltmek istediklerini belirtti.