Hakim ve savcı adaylığı sınavı da ŞAİBELİ !

Hakim ve savcı adaylığı sınavı da ŞAİBELİ !

CHP'nin suç duyurusu üzerine ÖSYM'nin bir sınavı daha iptal oldu. İddialar büyük...

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre CHP’li Kart’ın suç duyurusu üzerine ÖSYM, bu kez de avukatlar için hâkim ve savcı adaylığı sınavını iptal etti. Soruların önceden dağıtıldığı ve akrabaların dereceye girdiği iddia ediliyor.

2010’da şifre skandalı nedeniyle KPSS’yi iptal etmek zorunda kalan, 2012’de yeniden KPSS’de kopya iddialarıyla sarsılan, son olarak yapıldıktan 2 yıl sonra TUS sonuçlarını değiştirerek, birçok doktorun uzmanlık alanının farklılaşmasına neden olan ÖSYM, 6 Mayıs 2012’de yapılan 1589 kişinin katıldığı Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’nı, iptal etmek zorunda kaldı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın, sınav sorularının önceden dağıtıldığı, çoğu hükümete yakın karı-koca, arkadaş, akraba isimlerin bu yolla dereceye girdiği iddialarını savcılığa taşıdığı sınavı iptal etmek zorunda kalan ÖSYM, bulgulara rağmen “kopya çekildiğinin ya da soruların sızdırıldığının kanıtlamadığını” açıkladı.

Sorular önceden dağıtıldı iddiası

Kart, sınavdan 1 ay sonra Ankara Başsavcılığı’na Adalet Bakanlığı ve ÖSYM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Kart’ın iddialarından bazıları şöyle:

* Başarılı olan 271 kişiden sınav birincisi olan A.K. 93,5 puan, sınav ikincisi olan eşi A.N.K. 93.2 puan aldı. İkinci olan A.N.K., Ak Parti Merzifon Belediye Meclisi üyesi.

* Sonuçların açıklanmasından tam 13 gün önce, internette “Razmoni” rumuzlu bir kişi; sınavı 250-300 kişinin kazanacağını, hiçbir sorunun iptal edilmeyeceğini ve birincisinin A.K. olacağını yazdı.
Kart ayrıca 16.  ve 17.  olan adayların evli olduğunu, aynı adreste 3 kişinin sınavı dereceyle kazandığını, eş ve arkadaşların yanı sıra aynı evde oturan kardeşlerin de dereceğe girdiğini öne sürdü.

ÖSYM sınavı iptal etti

ÖSYM ise dün, 4 ay önce yapılan sınavın iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, 1546 adaydan 271 adayın (70) puan barajını geçebildiği sınavla ilgili incelemede yapılan saptamaların sınav sonuçlarını tartışılır hale getirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte, ÖSYM Yönetim Kurulu, sınav güvenliği ve sonuçlarında en küçük bir tartışmaya ve şüpheye yol açacak herhangi bir duruma müsaade etmemeyi temel ilke edinmiştir. ÖSYM Yönetim Kurulu, sınavın bir eşdeğer sınavla tekrarlanmasına karar vermiştir. Sadece söz konusu sınava başvurmuş adayların katılacağı sınavın ne zaman yapılacağı ayrıca duyurulacaktır” denildi.

‘Örgütlü bir yapı var’

Kart, ÖSYM’nin kararı konusunda, “Sınavın iptaline dair bir açıklama yapmışlar ama bu yeterli bir uygulama değil, soruların çalındığı, servis edildiği çok açık. Örgüt yapısı içinde işlenebilecek bir eylem. Bunun açığa çıkartılması gerekir. İdari önlemlerin de alınması gerekir açığa alma gibi. Yapılan uygulamaların göstermelik olmadığının anlaşılması gerekir. Benim de suç duyurum vardı, bu gelişmeyi de alarak suç duyurusuna ekleyeceğiz” dedi.