ABD'den IŞİD'e rehine operasyonu

ABD'den IŞİD'e rehine operasyonu
Güncelleme:

ABD Kerkük yakınlarındaki Havice'de IŞİD'in elinden 70 rehineyi kurtardı..

Amerikan askerleri, Irak ordusu ve Peşmerge ile birlikte Irak’ın Kerkük kenti yakınlarındaki Havice’de terör örgütü IŞİD’in hapishane olarak kullandığı bir tavuk çiftliğine operasyon düzenleyerek 70 rehineyi kurtardı. Pentagon, bir ABD askerinin hayatını kaybettiği operasyonunun "rehinelerin yakında öldürüleceği" istihbarı üzerine başlatıldığını açıkladı.

Hürriyet'in yayınlandığı Amerikan basınında yer alan iddialara göre ortak operasyon önceki akşam düzenlendi. CNN, CBS ve New York Times’a göre terör örgütünün elindeki onlarca rehine kurtarılırken, çok sayıda cihatçı da ele geçirildi. Kerkük yakınlarındaki Havice’de düzenlenen operasyonda, Amerikalı bir asker hayatını kaybetti. Bu, 2011 yılından bu yana ABD'nin Irak'ta savaşta verdiği ilk kayıp oldu.

ÜST DÜZEY MİLİTANLAR ELE GEÇİRİLDİ

New York Times gazetesine göre Amerikalı komandolar helikopterlerle bölgeye uçtu. Operasyonda başı Kürt özel güçleri çekti, ancak Amerikan komandoları da yer aldı. Amerikalı yetkililer özellikle baskının bir ‘Irak operasyonu’ olduğunu vurguladılar. Amerikan uçakları da cihatçıların olası yollarını kesmek için bombardıman düzenledi. IŞİD’in üst düzey militanlarının ele geçirildiği belirtilirken, bazı rehinelerin kurtarıldığı bildirildi.

PEKİ REHİNELER KİM?

CNN’e bilgi veren Amerikalı yetkililer, 70 rehinenin kurtarıldığını kaydetti. Kurtarılan kişilerin kimlikleri netlik kazanmazken, Kürt savaşçılar olabileceğine dair iddialar söz konusu. Iraklı Kürt güçleri, geçen ay Havice bölgesinde IŞİD’in onlarca erkeği kaçırdığını bildirmişti.

Pentagon sözcüsü, rehinelerin yakında topluca öldürüleceği istihbaratı üzerine harekete geçildiğini ifade etti. ABD, Irak’tan muharip askerlerini çekmişti, ancak IŞİD’in ortaya çıkmasının ardından eğitim ve danışma için 3 bin 500 askerini yeniden bu ülkede konuşlandırmıştı.