ABD'den kritik Suriye adımı

ABD'den kritik Suriye adımı
Güncelleme:

ABD'den Suriye'de güç dengesini değiştiren hamle...

ABD, Suriye'ye karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun hedefleri doğrultusunda İncirlik'e 6 adet F-15C uçağı gönderdi. ABD Hava Kuvvetleri uçakların görev tanımlarını, 'Türk hava sahasında muharip hava devriyesi' olarak açıkladı. İngiltere'deki 48'inci 'Fighter Wing' üssünden İncirlik'e gelen uçakların Türkiye'nin egemenliği ve bölgenin güvenliğine desteğin göstergesi olduğunu belirten ABD, Türkiye ile birlikte NATO müttefikleri olarak barış ve istikrar için sorumluluk paylaşımında bulunduklarını kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bir süre önce 'tank avcısı' olarak bilinen A-10 Thunderbolt-II tipi uçaklarının bulunduğu İncirlik Üssü'ne yaklaşık bir düzine F-15 savaş uçağının intikal edeceğini açıklamıştı. Böylelikle uçakların 6'sı gelmiş oldu. ABD'nin İncirlik kanalıyla attığı bu adımlar Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekici.

SU-30'LARA KARŞI

Hava muharebesinde önemli başarılara imza atmış olan F-15C'lerin İncirlik'e konuşlanması, Rusya'nın Suriye'de etkin hava muharebesi yapan SU-30 tipi uçaklarına karşı bir hamle olarak değerlendirildi. Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Laura Seal, F-15C'lerin sevkiyle ilgili demecinde, “Bu hamle Rusya ile ilgili değil diyemem" ifadesini kullanmıştı. Rusya, Suriye'de savaş uçaklarıyla Suriye semalarında uçmaya başladıktan sonra ABD F-16'larıyla sık sık karşılaşmıştı. Bu karşılaşmalarda Rus SU-30'ların kilitlenmesi üzerine ABD savaş uçakları geri çekilmek zorunda kalmışlardı. ABD'nin, hava muharebe görevlerinde daha üstün olan Rus uçaklarıyla karşılaşan pilotlarına “Müdahale etme, geri dön" emri verdiği haberleri kamuoyuna yansımıştı. Bu süreçte Rusya'nın SU-30 uçakları, Türkiye'nin hava sahasını ihlalleriyle de gündeme gelmişti.

Şimdi Türkiye'nin Suriye sınırında hava devriye görevine F-15C hava savunma uçakları da eklenecek. Ancak edinilen bilgiye göre, uçaklar Suriye'deki operasyonlarda da etkin olarak kullanılacak. Rus SU-30 uçakları karşısında savunmasız kalan F-16 savaş uçaklarını bir süre önce İncirlik Üssü'nden geri çeken ve yerine F-15C'leri gönderen ABD, Suriye hava sahasında Rusya'nın kurmaya çalıştığı güç dengelerini bozacak. Esed Rejimi'nin MİG-29 uçakları da artık karşısında Balkan olaylarında hava muharebe zaferi ilan eden F-15C'leri bulacak.

Bunun yanında, Lazkiye'de büyük bir hava ve radar üssü kuran, Haseke'de de benzer bir üs kurduğu iddia edilen Rusya, helikopter ve tanklarıyla da Suriye'de önemli bir askeri varlığa ulaştı. ABD'nin tanksavar uçaklarıyla birlikte F-15C'leri İncirlik'e göndermesi, Suriye hava sahasında birçok Rus tacizine maruz kalan Washington'un Moskova'ya hamlesi olarak görülüyor.