Avrupa karar verdi: Türkiye hiç güvenli değil !

Avrupa karar verdi: Türkiye hiç güvenli değil !
Güncelleme:

Türkiye, Avrupa Birliği Komisyonu’nun önerisine rağmen mülteciler açısından güvenli kaynak ülkeler listesine dahil edilmedi.

 

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, bu karara gerekçe olarak "Türkiye'deki iç durum ve Kürtlerle yaşananları" gösterdi.

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un önceki gün düzenlenen AB İçişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmeler ve çatışma ortamı nedeniyle olumsuz görüş bildiren yaklaşımı, üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından benimsendi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Şu aşamada ülkedeki iç durum ve Kürtlerle yaşananlar nedeniyle Türkiye mülteciler açısından güvenli kaynak ülke olarak değerlendirilmeyecek” dedi. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye konusunda daha fazla tartışılması gerektiğini belirtirken, İrlanda Adalet Bakanı Frances Fitzgerald kararın Türkiye’deki iç durumla ilgili olduğunun altını çizdi.

"GÜVENLİ ÜLKE" SAYILMAK İÇİN GEREKENLER

AB Komisyonu listeyi üyelik için karşılanması şart olan Kopenhag kriterlerine temel düzeyde uyum ışığında oluşturmuştu. Listede yer alan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan konusunda sorun çıkmadı.

Türkiye’nin liste dışı bırakılması ülkedeki güvenlik durumunun yanı sıra üye ülkelerin temel hak ve özgürlüklere yaklaşım alanında ciddi kaygılarının bulunduğunun göstergesi olarak algılanıyor.

Uluslararası hukuka göre mültecilerin geldiği ülkelerde infaz, işkence ve insanlık dışı muamele, şiddet tehdidi ve silahlı çatışma ortamı yoksa, bu ülkeler "güvenli" sayılıyor. Türkiye’nin listeye alınmaması Türk vatandaşlarının yaptığı sığınma başvurularında mevcut yaklaşımda değişikliğe gidilmeyeceği anlamına geliyor.