Fransa'daki ateş bir ülkeye daha sıçradı

Fransa'daki ateş bir ülkeye daha sıçradı
Güncelleme:

Fransa'da Cezayir uyruklu 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürerken olaylar Belçika, İsviçre ve Kanada'ya da sıçradı.

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda ülke genelinde şimdiye kadar en az 1000 binayla 5 bin araç ateşe verildi ve yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı. Batı dünyasının korktuğu ise başına gelmek üzere. Olayların 3. gününde Belçika'ya ve 5. gününde İsviçre'ye sıçrayan olaylar. 5. günde ise Kanada'ya uzandı. Montreal kentinde sokağa inen bir grup, polisle çatıştı.

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki sürücü Nael M'nin 27 Haziran'da polis kurşunuyla öldürülmesine tepki gösteren gençler sokağa inmeye devam ediyor, ülke genelinde şimdiye kadar en az 1000 binayla 5 bin araç ateşe verildi ve yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı.

KANADA'YA DA SIÇRADI
Ülkede tansiyon düşmezken, olaylar tüm Avrupa'ya yayılmaya başladı. Protestolar, önce Belçika'nın başkenti Brüksel ve İsviçre'de ortaya çıkmaya başladı. Son olarak olayların 6. gününde Kanada'da benzer olaylar yaşandı. Montreal kentinde sokağa inen bir grup, polisle çatıştı. O anlar kameraya yansıdı.

KANADA SEYAHAT UYARISINDA BULUNMUŞTU
Öte yandan Kanada hükümeti protestoların devam ettiği Fransa'ya seyahat edecek vatandaşlarını "yüksek derecede dikkatli olmaları" yönünde uyarmıştı. Kanada hükümetinden yapılan açıklamada, 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldürülmesine tepki olarak Fransa şehirlerinde patlak veren protestoların devam ettiği belirtildi.

BELÇİKA'YA ÜÇÜNCÜ, İSVİÇRE'YE BEŞİNCİ GÜN SIÇRADI
Fransa'da Olayın yaşandığı gece özellikle Nanterre ve çevresindeki kentlerde sokaklara dökülen gençler, araçları ve çöp bidonlarını ateşe verdi, polislere havai fişek fırlattı. İkinci gece olaylar, Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin birkaç büyük kentine yayılırken gösteriler, 3. gününde Belçika'ya ve 5. gününde İsviçre'ye sıçradı.

GÖZALTINDAKİLERİN YAŞ ORTALAMASI 17
Dün gece de devam eden eylemlerde şu ana kadar en az 5 bin araç kundaklandı, bin bina hasar gördü veya ateşe verildi, 250 polis/jandarma karakolu saldırıya uğradı. Gösterilerde bugüne kadar 700'den fazla kolluk kuvveti yaralandı, yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gözaltına alınanların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti.

BELEDİYE BİNALARI VE KÜTÜPHANELER ATEŞE VERİLDİ
Clichy-sous-Bois, Lille, Halluin, Mons-en-Barœul, Garges-les-Gonesse, Nogent-sur-Oise ve Villeneuve-le-Roi kentlerinde belediye binaları, Tourcoing, Evreux ve Bezon kentlerinde okullar, Marsilya'da da tarihi kütüphane ateşe verildi.

Gösterilerin yoğun olduğu Ile-de-France bölgesinde otobüs ve tramvay seferleri, yeni emre kadar yerel saatle 21.00'den sonra iptal edildi.

10 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Ülkede en az 10 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirildi. Lyon ve Marsilya gibi kentlerde özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timleri görevlendirildi ve sahada zırhlı araçlar kullanıldı. Nanterre, Lyon, Nice ve Marsilya'da jandarma helikopteri de geçen hafta devriye gezdi.

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN SAYISI 45 BİNE ÇIKARILDI
İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran'da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendirirken 29 Haziran itibarıyla bu sayıyı ülke genelinde 45 bine çıkardı. Eylemcilerden kaçının yaralandığı bilinmiyor.