Gorbaçov yaşamını yitirdi

Gorbaçov yaşamını yitirdi
Güncelleme:

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Moskova’da bulunan Merkez Hastanesi’nde tedavi gören Gorbaçov’un saat 22.28’de öldüğü açıklandı. Açıklamada, “Gorbaçov bu akşam, uzun süren hastalığının sonucu hayatını kaybetti” denildi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Gorbaçov Vakfı Sözcüsü Vladimir Polyakov, Gorbaçov’un böbrek rahatsızlığı yaşadığını ve hemodiyaliz de olmak üzere tedavi uygulandığını duyurmuştu.

MİHAİL GORBAÇOV KİMDİR?

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov 2 Mart 1931 doğumlu, Rus siyasetçi ve Sovyetler Birliği'nin son lideridir. Gorbaçov'un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ı bitirdi.

Fakat Gorbaçov’un bu reformları Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden oldu. 1990'da Nobel Barış Ödülünü kazanan Gorbaçov, hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi listesinde yer almaktadır.

Gorbaçov, 1971'de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçilmişti. Çernenko'nun 1985'te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu. Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.