Havada hırsız var !

Havada hırsız var !

Sadece hırsızlık yapmak için uçan yolcular vatandaşın kâbusu oldu.

Dünya genelinde özellikle uzun uçaklarda ve uçuş sonrasında havalimanlarında hırsızlık olaylarında artışlar yaşanıyor. Gidiş-dönüş bileti alarak sadece hırsızlık amaçlı seyahat edenler, bu yöntemi adeta devasa bir sektöre dönüştürmüş durumda. İki yıl önce Hong Kong’da uçaklarda hırsızlık yapan Çinli bir hırsızlık çetesi çökertilmişti. Özellikle uzun uçuşları tercih eden çetenin, bir yılda 2.4 milyon dolarlık hırsızlık yaptığı ortaya çıkmıştı. THY uçaklarında hırsızlık yapan Çin uyruklu hırsızların birçoğunun ülkenin Henan bölgesinden olması da dikkat çekiyor.

UÇAKTA VEYA BAGAJ BANDINDA

Diğer yolculardan ayırt edilmeleri hemen hemen imkânsız olan hırsızlar, havalimanlarında herhangi bir bagaj bandından gözlerine kestirdikleri valizleri çalarak hemen ülkeden ayrılıyor. Bagaj bandındaki kalabalıktan veya yolcunun henüz gelmemiş olmasından faydalanarak eylemlerini gerçekleştiren hırsızların biletli yolcu olduğu için yakalanmaları da çok zor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türk Hava Yolları uçaklarında ve İstanbul AtatürkHavalimanı’nda da zaman zaman hırsızlık amacıyla seyahat eden ‘yolcu’lara rastlanıyor. Havalimanını 24 saat kameralarla izleyen polis de dünyadaki meslektaşları gibi hırsız yolcular konusunda kimi zaman çaresiz kalıyor. Uçuş sonrası bagajını bulamayıp polis merkezine giden yolcunun bagajını çalan hırsızın kimliği görüntülerden anında tespit ediliyor ve haklarında işlem yapılıyor. Ancak çaldığı eşyalarla hemen ülkeyi terk ettiği için, yolcu mağdur oluyor. Türk Hava Yolları’nın sadece geçtiğimiz ay üç uçağında kabin fareleri ekiplerin dikkati sonucu yakayı ele verdi.

KOYACAĞINIZ YERE DİKKAT

Kabin bagajlarının yolcunun oturduğu koltuğun üzerine değil, görebilecekleri baş üstü dolaplarına konulmasını tavsiye eden uzmanlar, yolcuların değerli eşyalarını da yanlarında bulundurmalarını öneriyor.

HOSTESLER TETİKTE

Son dönemde adeta patlama yaşayan uçuşta hırsızlık olaylarından bazıları şöyle;

-13 Nisan’da THY’nin Şanghay-İstanbul uçağında seyahat eden Çinli Zou Wuyın adlı yolcu, baş üstü dolaplarındaki el bagajını kurcalarken hosteslerin dikkati sayesinde paraları verdiği kadın arkada şıyla birlikte yakalandı.

-Geçen ay yine Kuala Lumpur’dan ve Umman’dan İstanbul’a gelen uçaklarda hırsızlık girişiminde bulunan iki Çinli yakalandı.

-Ocak ayında da THY’nin İstanbul-Bangkok uçağında Ma Qiquan adlı Çinli yolcu hırsızlık yaparken görüntülenince inişte gözaltına alındı.
-2 Mayıs’ta Emirates Havayolları’nın Dubai-Hong Kong uçağında bir Türk işadamı, yaklaşık 257 bin dolar (700 bin TL) nakit parası ve lüks saatlerinin çalındığı iddiasıyla polise başvurdu.