Peşmergenin kontrolündeki sınır kapısı Irak yönetimine geçti

Güncelleme:

Kuzey Irak'ta peşmergenin kontrolünde bulunan Halil İbrahim Sınır kapısı Irak yönetimine teslim edildi.

Türk ve Irak askerleri konvoyla Habur'dan hareket etti. Peşmerge İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın kontrolünü merkezi Irak yönetimine devretti. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Silopi'de 44 gün önce başlattığı tatbikata Irak askeri de katılıyordu. İki ülkenin askerleri sabah saatlerinde Silopi'deki 172. Sırhlı Tugay Komutanlığından hareket etti. Zırhlı araçlarda Türkiye ve Irak bayrakları vardı. 

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi'ye gümrük sahasına kadar İkinci Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel de eşlik etti. 

Habur Sınır Kapısı'ndan geçen birlikler karşı tarafta bulunan İbrahim Halil Sınır kapısına ulaştı. Kapının kontrolü Irak askerine bırakıldı. 

Devir teslim sırasında Habur'dan sivil araçların geçişi durduruldu. Türkiye'nin Irak'a açılan kapısı olan Habur 1969'da faaliyete geçti. Ortadoğu'ya ticarette en önemli merkezlerden biri haline geldi. 

90'ların başında güç kazanan Barzani ailesi, Habur'un karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda varlığını hissettirmeye başladı. 

2003'te ABD'nin Irak'ı işgaliyle de sınır kapısı resmi olarak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne devredildi. Sınırdaki devir teslimle 14 yıl sonra kapının kontrolü resmi olarak Irak askerine geçmiş oldu. 

Irak ticaretinin de yüzde 40'ı İbrahim Halil Sınır Kapısı üzerinden yapılıyor.

FİŞHABUR'UN KONTROLÜ DE BAĞDAT'A GEÇİYOR

Irak ordusundan yapılan açıklamada, İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın ardından Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur Sınır Kapısı'nında Irak güçlerinin kontrolüne geçeceği iddia edildi. 

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başkanlığındaki heyetin Fişhabur Sınır Kapısı'nı ziyaret edeceği ifade edildi.

Açıklamada, ziyaretle Fişhabur Sınır Kapısı'nın kontrolünün Irak güçlerine geçmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Ajanslar

Etiketler peşmerge Kuzey Irak