Rusya, ''Kürtlere'' uçaksavar gönderdi !

Rusya, ''Kürtlere'' uçaksavar gönderdi !
Güncelleme:

Rusya, Irak’taki Kürt yönetimiyle askeri işbirliği adımı atarak bölgeye uçaksavar gönderdi.

Rusya’nın Erbil’deki Başkonsolosluğu, Bağdat yönetiminin onayıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne 5 adet ZU-23 uçaksavar bataryasıyla buna ait 19 bin mühimmat teslim edildiğini duyurdu.

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre silah sevkiyatı açıklamasını İnterfaks ajansına yapan Rusya’nın Erbil’deki Konsolosluk yetkilisi Yevgeniy Arjantsev, “Uçaksavar sistemi sevkiyatı yaptığımız doğru. Ancak bu Bağdat yönetimiyle görüşmeler yapılarak gerçekleşti” dedi.

MODERN UÇAKLARI VURABİLECEK KAPASİTEDE DEĞİL

Erbil’e uçaksavar sevkiyatıyla ilgili yorumda bulunan Rus askeri uzmanlarından emekli General Leonid İvaşov, “Irak’taki Kürtlere teslim edilen Sovyet modeli uçaksavar sistemi günümüzde modern uçakları vurma kabiliyetine pek sahip değil. Ancak bu silah pekâlâ yerdeki zırhlı hedeflere karşı da kullanılabiliyor. Büyük olasılıkla bu amaçla kullanılacaktır” açıklamasını yaptı.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Mozorv ise benzer silahların Rusya tarafından Suriye’deki Kürtlere de verilmesini savundu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin zaten bozulduğunu vurgulayan Morozov, “Türkiye’nin itirazlarına kulak asmadan Suriye Kürt bölgesine de silah verilmeli” şeklinde konuştu.

Çift namlulu 23 mm mermi kullanan ZU-23 uçaksavar sistemi 1960 yılında üretimine başlanmıştı. Dakikada 2 bin mermi atan bu silah yatay düzelme 1,5 km, uçaklara karşı ise 2,5 kilometrede etkili oluyor.