Rusya, Ukrayna'da B planını devreye soktu

Rusya, Ukrayna'da B planını devreye soktu
Güncelleme:

ABD'li uzmanlar, Ukrayna'da istediği gibi ilerleyemeyen Rusya, B planını devreye soktu. Öncelikli hedefin Kırım ile Rusya'yı karadan birbirine bağlamak olduğu belirtildi.

İşgalin başında günler içinde Kiev’e girerek Volodimir Zelenski hükümeti yerine Rus yanlısı bir rejimi getirmeyi hedefleyen Rusya, hızlı bir zafer elde etme umudu ortadan kalkınca en azından güneydeki kritik toprakları güvence altına almayı hedefleyen yeni bir stratejiye geçti.

DİRENİŞ ETKİLİ OLDU

Wall Street Journal gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, geride kalan üç haftada Ukrayna’nın ortaya koyduğu direniş, Putin’i ‘B planı’nı devreye sokmak zorunda bıraktı. Şimdi hedef, Kiev’i, Kırım ve onu Rusya’ya bağlayacak güney koridoru ile doğudaki Donbas’taki topraklardan vazgeçmeye ikna etmek.

MARIUPOL’DA DENENİYOR

ABD’li yetkililere göre Rusya, Kiev’i ikna etmek için kapsamlı saldırılar yerine uzun ve yıkıcı kuşatmalara devam edecek. Güneyde Mariupol’da yaşananlar bu planın bir unsuru olarak görülüyor. Kırım ile Donbas arasındaki kent, haftalardır kuşatma altında. Kentte sivil yapıların yüzde 80’i bombalanmış durumda. Kuzeydeki Sumi dahil birçok kent abluka altında.

NE KADAR ETKİLİ OLUR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’yı NATO hedefinden vazgeçmeye ve bundan sonra tarafsız kalmaya ikna etmeye de çalışıyor.  Müzakerelerde Kiev, NATO ve tarafsızlık konularında taviz vermeye hazır olsa da Kırım ve Donbas dahil topraklarından vazgeçeceğine dair şu aşamada bir işaret bulunmuyor.

O KENT TESLİM OLMADI

Son olarak Mariupol yönetimi, Rus askerinin kent merkezine kadar ilerlediği yönündeki haberlere rağmen ‘teslim olun’ çağrısını reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı, dün yerel saatle 05:00’a kadar stratejik önemdeki liman kentinin teslim edilmesini istemişti.

AVM YERLE BİR OLDU

Rusya, bu taktik değişiklikle Kiev’e yönelik saldırılarını sürdürüyor. Başkent civarındaki Bucha ve Irpin gibi banliyölerde nispeten kontrolü sağlayan Rus ordusu, dün Retroville alışveriş merkezini vurdu. Kent meydanına 11 km mesafedeki alışveriş merkezi kullanılamaz hale gelirken en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığı ise alışveriş merkezinin roketatar sistemleri için depo olarak kullanıldığını ve bu nedenle vurulduğunu açıkladı.

ÇERNOBİL’DE İLK VARDİYA DEĞİŞİMİ
İşgalin ilk günlerinde Rus askerinin kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santralı’nda ilk kez vardiya değişimi yapılabildi. Tesiste görevli 200 teknisyen ve destek personelinden yaklaşık yarısı dört hafta sonra evlerine gitti. Kalan ekip üyelerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği henüz belirsiz.

GÜBRE FABRİKASINDA SIZINTI
Ukrayna’nın kuzeyindeki Novoselitsia kasabasında bir gübre fabrikasında amonyak sızıntısı meydana geldi. Rus topçusunun saldırısı nedenyile yaşandığı belirtilen sızıntı yüzünden 5 km‘lik bölge tehlikeli alan ilan edildi. Zehirli gazın havadan hafif olması nedeniyle halktan bodrum ya da sığınaklara inmeleri istendi.

‘PUTİN, UKRAYNALILARI SİBİRYA’YA SÜRÜYOR’

Rusya lideri Putin, Ukraynalılara yönelik İkinci Dünya Savaşı’ndaki gibi soykırım uygulamakla suçlanıyor. İngiliz Daily Mail gazetesine göre Ukrayna’dan Rusya’ya tahliye edilen siviller, eleme merkezlerinde toplandıktan sonra cep telefonu ve kimlik belgelerine el konarak Sibirya’nın uzak kentlerine yollanıyor.

Ukrayna’nın Mariupol belediye konseyi, birkaç bin kişinin Rusya’ya götürüldüğünü sonra da bedava çalışmak üzere ücra kentlere sürüldüğünü iddia etti. AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borell dün AB toplantısı öncesinde “Mariupol’da olanlar büyük bir savaş suçu. Her şeyi yıkmak, bombalamak ve herkesi öldürmek. Bu çok dehşet verici” diye konuştu.

 

 

Etiketler Rusya kırım ukrayna