Borsada tarihi düşüş!

Borsada tarihi düşüş!
Güncelleme:

Borsada yerli yatırımcı ilgisi olumlu karşılanırken yabancı yatırımcının yokluğu da hissediliyor. 2001 yılında bile benzeri yaşanmayan düşüşe ilişkin uzmanlar "Yabancı sermaye bu kadar kısıtlı geliyorsa durup düşünmek gerekiyor" diyerek uyardı.

Borsa İstanbul kurulduğu yıldan bu yana olan yerli yabancı yatırımcı oranı son dönem önemli ölçüde değişiklik gösterdi. Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların payı yüzde 45'in altına inerek verinin tutulduğu dönemden bu yana en düşük seviyeye indi. Analistler borsada yabancı payına ilişkin 2001 yılında bile böyle bir seviyenin görülmediğine dikkat çekti.

Geçen yılın başında yüzde 66 olan bu paya ilişkin BİM CFO'su Haluk Dortluoğlu, "Sermayenin bol olduğu bir ortamda Türkiye'ye yabancı sermaye bu kadar kısıtlı geliyorsa durup düşünmemiz lazım" değerlendirmesini yaptı.

Yabancı çıkışı sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) menkul kıymet istatistikleri de yabancı yatırımcının hisseden çıkış sürecine işaret etmişti. Verilere göre son 7 haftadır yabancı yatırımcı hissede net satıcı tarafında yer aldı.

Son 7 haftadır yabancının hissede net satışı 1,1 milyar doları aştı.

Analistler, bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının toplantılarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. 

Merkez bankalarının faiz kararlarının yanı sıra tahvil piyasasında etkili olan satışları dengelemek için atılacak adımlar ve sözle yönlendirmelerin de takip edileceğini bildiren analistler, veri gündeminde ise bugün ABD'de New York Fed sanayi endeksinin öne çıktığını söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.570 ve tarihi zirve konumundaki 1.582 seviyelerinin direnç, 1.550 ve 1.520'nin destek konumunda olduğunu kaydetti.