1 Mayıs’ta çalışanlar ne kadar ek ücret alacak ?

1 Mayıs’ta çalışanlar ne kadar ek ücret alacak ?
Güncelleme:

Resmi tatil olarak ilan edilen 1 Mayıs 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü yani bugün milyonlarca çalışan yine iş başı yaptı. Peki bugün çalışan işçiler ne kadar ek ücret alacak ?

Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan bugünkü yazısında resmi tatil olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde mesaisine devam eden çalışanlara ne kadar ücret ödeneceğini yazdı.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanun'a göre, 29 Ekim günü Ulusal Bayram ve 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapsanması zorunlu olmasına rağmen "uymamanın yaptırımının" kanunda yer almadığını belirten Sezgin Özcan, "4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmesi ile kararlaştırılır. İş sözleşmelerinde hüküm bulunmaması halinde söz konusu tatil günlerinde çalışılması için işçinin onayı gerekir." dedi.

Özcan ayrıca 1 Mayıs'ta çalışan çalışanların da işverenden alacağı ek ücreti de hesapladı.

İşte o hesap:

İş Kanunu'nun 47. maddesine göre, İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmamaları halinde, bir iş karşılığı olmaksızın o günlerin ücretleri tam olarak ödenir. Tatil yapmayarak çalışmaları durumunda ise çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücreti ödenir. Buna göre, iş sözleşmesinde hüküm bulunması ya da rızasına bağlı olarak 1 Mayıs'ta çalışan işçiye ilave ücret ödenmesi gerekiyor. Örneğin, aylık ücreti net 2.400 lira olan işçi 1 Mayıs'ta çalışmasa da aylık ücretinin tam olarak ödenmesi gerekir. İşçinin 1 Mayıs'ta çalışması halinde ödenecek ücreti ise şöyle hesaplanır;

Günlük ücreti (2.400/30)= 80 lira olan bu işçiye, 1 Mayıs'taki çalışması karşılığı 80 lira ilave ücret ödenir. Böylece mayıs ayı için ödenecek ücreti (2.400+80)= 2.480 lira olur. 1 Mayıs'ın ülkemizde ve dünyada anlamına uygun olarak dostluk, dayanışma ve bayram havası içinde geçmesi dileğiyle, tüm üretenlerin “Emek ve Dayanışma Günü” kutlu olsun.

Sözcü