Çalışan emeklilere af geldi

Çalışan emeklilere af geldi
Güncelleme:

2 milyona yakın çalışan emeklinin geçmişe yönelik bulunan destek prim borcunun faizi ve cezası silindi.

İki tür çalışan emekli var. Biri, emekli olup, emekli aylığı bağlandıktan sonra bir işverenin yanında çalışanlar

KENDİ İŞİ OLANLAR...

Bu kesimde bir sorun yok. İşveren, bu çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) hem bildirim yapmak hem de belli bir miktar prim ödemek zorunda. İkincisi, emekli olduktan sonra kendine ait işyeri açan ya da bir şirketin ortağı olanlar.

 ÇOĞU HABERSİZ

Asıl sorun bu kesimde. Çünkü bu şekilde çalışanların sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. Emeklilik sonrası kendine ait işyeri ya da bir şirketin ortağı olanların 2008’e kadar sosyal güvenlik destek primini kendileri yatırmaları gerekiyordu. 2008’den sonra ise primler, bu kişilerin maaşlarından kesilmeye başlandı. Ancak çoğunun haberi olmadı, borç katlandı.

 GEÇEN YIL KALDIRILDI

2016’nın Şubat ayında ise SGK, emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan yüzde 10 oranındaki destek primi kesintisini kaldırdı. Ancak geçmişe yönelik borçlar devam ediyor. Daha açık bir anlatımla, kesinti uygulaması geçen yıl kalkmış olsa da yaklaşık 2 milyona yakın çalışan emeklinin, geçmişe yönelik destek primi borcu duruyor.

 FAİZ VE CEZASI SİLİNECEK

İşte, bu kişiler için şimdi yeni bir imkan daha getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te yasalaşan ve yakında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan düzenleme ile destek primi borçları yeniden yapılandırılacak. Gecikme faizi ve cezası dışındaki asıl borç, enflasyona göre güncellenecek. Gecikme zammı ve faizi ise silinecek. İsteyen peşin, isteyen 18 ay taksitle ödeme yapacak.
 

Posta