Emeklilik yaşı değişecek mi ?

Emeklilik yaşı değişecek mi ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin olmayacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin aktüeryal dengeyi olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetiyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Soylu, şu açıklamayı yaptı: “Sosyal güvenliğin finansmanında kullanılan yöntemlerden biri dağıtım yöntemidir. Bu yöntemde cari dönemde çalışanlardan alınan primler, aynı dönemde aylık ve gelir alanlara ödenmektedir. Halihazırda Türkiye’de sosyal güvenliğin finansmanı dağıtım esasına göre yapılmaktadır. Ayrıca devlet sisteme doğrudan katkı yaparak açıkların kapatılmasını sağlamaktadır. Dağıtım sisteminde denge hali mevcut dönemin gelirleriyle aynı dönemin giderlerinin karşılanabilmesi halidir. Bu dengenin sağlanmasındaki en önemli unsur ise aktif pasif oranı ülkemizde 2015 yılında 1.94 olarak gerçekleşmiştir.”

HAZİNE TRANSFERLERİNİ ARTTIRIR

Aktif-pasif oranının emeklilik yaşından doğrudan etkilenen bir parametre olduğunu vurgulayan Soylu “Her ne kadar emeklilik yaşı günümüz için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olsa da yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kademeli geçiş gereği bu seviyelerde gerçekleşmektedir. Emeklilik sistemlerinde finansal sürdürülebilirliğin temel sigortacılık ilkeleri içinde devam edebilmesinde yaş en önemli parametrelerden biridir. Dolayısıyla yaşla ilgili bir düzenleme kurumun aktüeryal dengesini olumsuz etkileyecek ve Hazine transferlerinin artmasına sebep olacaktır. Kurumun temel amacı sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, aktüeryal ve mali açıdan çağdaş standartlarla sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Yaş koşulu dışındaki koşulları sağlayan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesine yönelik yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” dedi.