GSS primleri iade edilmeli !

GSS primleri iade edilmeli !

GSS prim borcuna affın gündeme gelmesiyle, ünlü ekonomi yazarları primlerin iade edilmesi gerektiğini savundu.

Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) 25 yaş altı için prim borcu affı gündeme gelirken, borcunu ödeyen yüzbinlerce kişi ‘mağdur’ oldu. Gündeme getirilen konu üzerine prim borcunu ödeyen mağdurlar, ‘enayi olmak’ yerine yaptıkları ödemenin iade edilmesini istiyor. Ünlü ekonomi yazarları konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendirirken, sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, “Ahlaki olmayan GSS sisteminin ahlaklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

ALİ TEZEL: AHLAKSIZLIK DÜZELTİLMELİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, prim borcu ödeyenlere devletin parayı iade etmesi gerektiğini, ancak bugüne kadar bunun görülmüş bir şey olmadığını söyledi.

Daha önce de olduğu gibi şimdi de ödeme yapanların ‘aptal’ yerine düştüklerini kaydeden Tezel, “Yeni çıkan düzenleme tam da af sayılmaz. Çünkü 25 yaşından küçüklerin prim borcu silinecek. Olması gereken tüm GSS borçlarının silinip, ahlaki olmayan bu GSS sisteminin ahlaklı hale getirilmesiydi” dedi.

Tezel, GSS’nin neden ‘ahlaklı’ olmadığını ise şöyle anlattı: “18 yaşından büyükler için artık, aileden bağımsız, özgür birey, ailenin bakma hakkı yok deniyor. Ardından konu paraya gelince, ‘git gelir testi’ yaptır deniyor. Çocuk ‘gelirim yok’ dediğinde ise annenin, babanın ailenin gelirine bakılıyor, çocuğun gelirine değil. Burada ahlaksızlık var.”

GÜNGÖR URAS: İADE İÇİN FORMÜL BULMAK LAZIM

Konuyu Sözcü’ye değerlendiren Dünya Gazetesi Yazarı Güngör Uras ise ödeme yapan, iyi niyetli ya da ödeme gücü olan vatandaşın burada mağdur, kandırılmış duruma düştüğünü vurgulayarak, “Onun için bir formül bulmak lazım. Mademki af geldi, ödeme yapanlara paraları iade edilmeli. Ne kadar ödeme yapıldığını bilmiyoruz tabi… Ödenecek miktardaysa vatandaşa geri ödenmeli. ABD’de tenzilatlı satışlarda şöyle bir şey var; Eğer siz bir ürünü aldıktan sonra aynı ürün tenzilata girerse, 30 gün içinde faturanızı götürdüğünüzde o tenzilatı uyguluyorlar. Burada ticari hayatta bile kandırılmama anlayışı var” diye konuştu.

MAHFİ EĞİLMEZ: DAVA AÇILIR

Ekonomi Yazarı Mahfi Eğilmez ise bu durumun dava konusu olacağını söyledi. Ödeyenlerin dava açacağını söyleyen Eğilmez, “Çünkü bu Anayasa eşitlik ilkesine aykırı olur. Danıştay’a idare mahkemesine gidip dava açılması lazım. Çok kişi dava açar ve kazanırsa sonrasında herkese ödeme yapılabilir” dedi.

MURAT MURATOĞLU: ÖDEYENLER YİNE MAĞDUR OLACAK

Sözcü Yazarı Murat Muratoğlu da “İyi de ödeyenler yine ‘saf’ muamelesi mi görecek yoksa ödeyenlere primleri iade mi edilecek” sorusunu şöyle yanıtladı: “Maalesef ödeyenler yine mağdur olacak. Tıpkı vergisini düzenli ödeyen vatandaşların her vergi affında mağdur olduğu gibi…  Ödenen primi devlet iade etmez. Tarihte örneği yok. Ödeyen ödediği ile kalır. Zaten Meclis’e sunulan tasarıda böyle bir tartışma bile olmadı. Tasarı af ve 2 yıllık muafiyet ile beraber sunulduğu gibi geçti.”