İş yerinde Suriyeli eleman çalıştıranlara müjde

İş yerinde Suriyeli eleman çalıştıranlara müjde
Güncelleme:

Tekstil ihracatçılarının Suriyeli mülteciler için geliştirdiği İnsani Sınai Bölgeler projesi ile %20’nin üzerinde Suriyeli çalıştıran işletmeler, ABD’ye ihracatta vergi ödemeyecek

Tekstil ihracatçıları ABD ile Türkiye arasında bir türlü imzalanamayan vergisiz ihracat anlaşması QIZ yerine yeni bir model geliştirdi. Buna göre fabrikasında yüzde 20'nin üzerinde Suriyeli işçi çalıştıran firmalar ABD'ye ihracat yaparken vergi ödemeyecek.

Sabah gazetesinden Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre 2 yıldır İnsani Sınai Bölgeler adı verilen proje üzerinde çalıştıklarını dile getiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, "Bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ABD ziyaretinde sunduk. Şu an projemiz Cumhurbaşkanı'nın çantasında. Ekonomi Bakanlığı ve ilgili müsteşarlıklar da projeyi önemli ölçüde olgunlaştırdılar. ABD de bu şekilde yerinden ettiği milletin bir kimlik kazanmasına ve bu milletin biraz olsun tedavi olmasına yardımcı olmuş olacak" diye konuştu. Gülle, Türk ihracatçısının da bu projeyle ABD'ye ihracatta yüzde 30'u aşan vergi yükünden kurtulmuş olacağını kaydetti.

KAZAN-KAZAN PROJESİ
Bölgedeki tüm paydaşlara gerek siyasi, gerekse ekonomik anlamda fayda sağlayacak bir kazan-kazan politikasının hedeflendiği proje çerçevesinde Suriyeli mülteciler için ekonomik katma değer de yaratan insani bir korunak inşa etmek hedefleniyor. Böylece hem mültecilerde işsizliğin hem de küresel ölçekte artan terör riskinin azaltılması hedefleniyor. Bu bağlamda gümrük vergisiz ticaret anlaşması çerçevesinde faaliyet gösterecek bir sanayi bölgesi kurulması öngörülüyor.

MALİYETİ DE AZALTACAK
Gülle, şunları söylüyor: "Suriye krizi sadece Türkiye ve Suriye için değil tüm bölge için en büyük siyasi risk. Mülteci sayısının 5 milyona yaklaştığı da hesaba katıldığında, problem devam edecek gibi görünüyor. Acımasız şartlarda yaşayan Suriyeli mültecilere bölgede yaşamlarını sürdürebilecekleri bir iş sağlamak, ilgili tüm ülkeler için politik ve ekonomik maliyetleri azaltma potansiyeline sahip.

PROGRAMIN TEMEL AYAKLARI
* Program kapsamında faaliyet gösterecek işletmelerde istihdam edilecek Suriyeli mültecilerin oranı yüzde 20'nin altında olmayacak.
* İnsani Nitelikli Sanayi Bölgeleri'nde (İNSB) üretilecek hazır giyim ürünlerinde kullanılacak pamuk, Türkiye özelinde anti-damping vergileri olmaksızın, ABD'den ithal edilecek.
* İNSB'den ABD ve katılımcı diğer tüketici pazarlara ihracatta vergisiz erişim garantisi verilecek.
* Proje bölgede barışın tesisi sürecine ve Suriyeli mültecilerin batı ülkelerine göçlerini yok edecek desteği sağlayacak şekilde tasarlanacak.

Sabah