''İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yasaklansın''

''İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yasaklansın''
Güncelleme:

İHD İstanbul Şubesi, koronavirüs nedeniyle işten çıkarmalar ve ücretsiz izinlerin yasaklanmasının yanı sıra tüm çalışanlar için önleyici sağlık tedbirlerinin alınmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Yaşamı Komisyonu yaptığı yazılı açıklama ile koronavirüs (Kovid-19) salgını ile birlikte çalışma yaşamında yaşanan sorunlara dikkat çekti. 
 
Virüsün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılmaya devam ettiğine belirtilen açıklamada, şimdiye kadar alınan tedbirlerin milyonlarca insanı açlığa götürebileceği uyarısında bulunuldu. Türkiye’de 6 milyon insanın işsiz olduğu hatırlatılmasında bulunan açıklamada, 10 milyon insanın ise kayıt dışı çalıştırıldığına işaret edildi. 
 
ACİL TALEPLER SIRALANDI
 
Açıklamada, “Virüs nedeniyle risk grubunun en üst sırasında kalan binlerce emeklinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu, ayrıca çocuk işçi sayısının 2 milyonu aştığını görmek zorundayız” denilerek, faaliyetlerini durduran küçük esnafın borç yükü ve bunalım içinde olunduğuna dikkat çekildi. 

Hak ihlallerinin artmaması için yetkilileri göreve davet eden İHD, acilen yerine getirilmesi gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
 
“* Aylık olarak ihtiyaç sahibi herkese yaşama ücreti verilsin,
 
* İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yasaklansın,
 
* İzne çıkarılan çalışanların ücretler dahil tüm hakları korunsun,
 
* Sağlık, ulaşım ve kesintisiz sürmesi gereken hizmetler dışında gece çalışma yasaklansın,
 
* Çalışan herkes için önleyici sağlık tedbirleri eksiksiz uygulansın,
 
* Günlük çalışma, kamu hizmetleri aksatılmayacak şekilde 4 saatlik dilimler halinde sınırlansın,
 
* Çocuk işçiliği yasaklansın, salgın dolayısıyla, çocukların çalıştırılmaması için ayrıca acil önlemler alınsın,
 
* Özel ve kamu gözetilmeksizin tüm sağlık kuruluşlarında bedelsiz sağlık hizmeti verilsin,
 
* Geliri olmayan ya da insani yaşam standartları altında geliri olan herkese;  bedelsiz temel gıda ürünleri sağlansın, konut kiraları devlet tarafından karşılansın, konutlara bedelsiz enerji, su ve internet sağlansın, bedelsiz temizlik ve dezenfektan ürünleri dağıtılsın.”