İşverene asgari ücret desteği belli oldu

İşverene asgari ücret desteği belli oldu
Güncelleme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "400 TL olan asgari ücret desteğimizi önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mardin ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yeni belirlenen asgari ücrete değinen Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanının destekleri ve Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun uzlaşmasıyla yeni ücreti yüzde 34 artış ile net 11 bin 402 lira ’ya çıkardık. 2022 yılı ikinci yarısına göre yüzde 107 oranında artış gerçekleştirmiş olduk. 2002’den 2023’e; nominal olarak 61 kat, reel olarak ise yaklaşık yüzde 312 artış sağlamış olduk. 400 TL olan asgari ücret desteğimizi önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Bir kez de buradan tüm milletimize ve çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun diyorum" diye konuştu.

Enflasyon oranının oldukça üzerinde bir refah payıyla emeği, enflasyona ezdirmeme kararlılığını bir kez daha göstermiş olduklarını vurgulayan Bakan Işıkhan, "Şartlar ne olursa olsun, sosyal devlet anlayışımıza yakışır bir duruşla milletimizin yanında olduğumuzu ifade etmiş olduk. Bizler bu sorumlulukla uyguladığımız sosyal politikalarla asgari ücretli çalışanlarımız başta olmak üzere toplumun her kesiminin yanında olmaya, onların en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bu anlayışla bütün illerimizi, her alanda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla güçlendirdik, güçlendirmeye de devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Asgari ücrette vergi istisnası geldi

Asgari ücrete yüzde 34.04'lük zammın ardından hem özel sektör hem de kamuda bordrolar yeniden düzenleniyor. Asgari ücretli bir çalışan için gelir vergisi istisnası tutarı ağustostan itibaren artacak. Yılsonuna kadar toplam 12 bin 734 lirayı bulacak.

Damga Vergisi istisnası da 610 TL'ye yükselecek. Böylece vergi dışı kalacak asgari ücret tutarı 13 bin 344 lirayı bulacak. Asgari ücrete kadar olan kazançlar vergi dışı kaldığı için milyonlarca çalışan, yılın kalanında daha az vergi ödeyecek.

Vergi istisnası nasıl hesaplanıyor?

Ocak 2022'den bu yana işçi, memur, tüm çalışanların kazançlarının asgari ücrete kadar olan kısmı gelir, damga vergisinden istisna tutuluyor. Çalışanın tabi olduğu vergi dilimine göre ilgili aydaki kazancının gelir vergisi hesaplanacak. Hesaplanan vergiden, asgari ücret için ödenmesi gereken gelir ve damga vergisi mahsup edilecek. Kalan vergi tahsil edilecek. Ağustostan itibaren çalışanların gelir vergisine uygulanacak istisna tutarı artacak.

Temmuzda 1.710,35 lira olan istisna tutarı, ağustosta 1.902.62 TL'ye, sonraki aylarda 2.280.47 TL'ye çıkacak. Bu, yüksek ücretlilerde daha fazla avantaj sağlıyor. İstisna aynı ayda yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin toplamına bir kez uygulanacak. Maaş ödemesiyle aynı dönemde yapılan prim, ikramiye, huzur hakkı, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemeler de dikkate alınarak istisna uygulanacak.