Yasa madenciyi korumadı kaçak madenin önünü açtı

Yasa madenciyi korumadı kaçak madenin önünü açtı

Madencinin çalışma koşullarını iyileştirmek için çıkarılan yasa kaçak madenciliğin patlamasına neden oldu.

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından madenlerdeki çalışma koşullarını düzeltmek için çıkarılan yasa kaçak madenciliğin önünü açtı. Sözcü'den Bora Erdin'in haberine göre ruhsatlı madenlerin kapandığını söyleyen maden mühendisi İlknur Koca, “20 kadar maden ruhsatlı olarak çalışıyor. Yapılan düzenlemeden sonra işçiler ruhsatlı madenlerde işe başlıyor. İşsizlik maaşı almayı hakedecek süre kadar çalışıp kaçak madenlere geçilyor” dedi. Öte yandan maden işletmecisi İsmail Gül, “Yeni düzenleme evrak işi dışında bir yenilik getirmedi” şeklinde konuştu.

TTK BİLEREK ZARAR ETTİRİLDİ

Kaçak madenlerin yoğunlaştığı Kilimli bölgesinde maden yasasından önce, kaçak maden sayısı da çok azdı. Kaçak madenlerin sisteme dahil edilmesi gerektiğini ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Avukat Ali İhsan Köktürk, “İşsizlik madenciyi ruhsatsız madene inmeye zorluyor. Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri’nin (TTK) personel ihtiyacı olmasına rağmen yeraltı işçisi almayarak zarar ettiriliyor” dedi. TTK’nın bugüne kadar yeraltı ve yerüstü çalışan dengesini koruduğuna dikkat çeken Köktürk “Denge kasıtlı olarak bozuldu, kurum zarar ettirilerek özelleştirme için bahane yaratıldı. Eğer kurum zarar ediyorsa, bunun sorumlusu AKP’dir” diye konuştu.

300 maden ruhsatsız çalışıyor

Maden kenti olarak bilinen Zonguldak’ta özle sektöre bağlı 20 kadar ruhsatlı ve yasaya uygun maden ocağı faaliyetlerine devam ediyor. Yasadan sonra birçok maden ocağı gerekli düzenlemeleri yapmak yerine kaçak ve denetimsiz olarak faalyetlerine devam etmeye başladı. Denetimsizlik nedeniyle 300 maden kaçak çalışmaya devam ediyor.

Etiketler madenci soma