Zam öncesinde yeni emekli maaş hesaplama sistemi belli oldu

Zam öncesinde yeni emekli maaş hesaplama sistemi belli oldu
Güncelleme:

Milyonlarca emekli ve memur 2023 yılının 6 ay zammı için yarın açıklanacak olan Haziran 2023 enflasyon rakamlarını beklerken SGK'nın yeni emekli maaşlarını belirleyecek sistem ortaya çıktı... İşte yeni maaş hesaplama sistemi...

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesiyle birlikte 2 milyon 250 bin vatandaşın da emeklilik sistemine dahil olması Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) çalışmaları hızlandırdı.

Türkiye'nin en büyük grubunu oluşturan emekliler, yıllardır maaş ödemelerinde yaşanan adaletsizliklerin düzeltilmesini bekliyor. Türkiye'de yıllardır kullanılan mevcut maaş hesaplama sisteminde 3 faktöre dikkat edilirken, yeni hayata geçirilecek uygulamada ise çalışılan yılların emekli aylığına etki oranında köklü bir değişikliğe gidilecek.

2000 SONRASI ÇALIŞMANIN DEĞERİ YÜKSELECEK

Şu anda alınan maaşlarda 2000 yılı öncesinde çalışılan dönem, emekli aylığında en yüksek etkiye sahip olurken, 2008 yılına kadar olan ikinci kısım en büyük ikinci faktör oluyordu. 2008 yılının Ekim ayından sonrası ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplama dahil edilirken, birçok emekli ve emekli adayı çalışma hayatının büyük bir kısmının bu aralığa denk gelmesi nedeniyle düşük maaş almaya mahkum ediliyordu.

Emeklilerin kanayan yarası olan bu prim sistemi Akşam gazetesinde yer alan habere göre kökünden değişiyor. SGK, yıllardır yılan hikayesine dönen bu sorunu ortadan kaldırmak için son aşamaya geldi. Hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenleme ile 2000 öncesi primlerin etkisi azaltılırken, son yıllarda yatırılan prim tutarları maaşı daha fazla etkileyecek. Ayrıca bu yapılan düzenleme geçtiğimiz aylarda maaşlarını almaya başlayan EYT''lilerin de aldığı emekli aylığını da doğrudan etkileyecek.

YENİ SİSTEMDE BÜTÜN EMEKLİ MAAŞLARININ ARTMASI BEKLENİYOR

Özellikle yakın tarihlerde emekli olmuş vatandaşların beklentisi, son yıllarda ödenen primlerin, emekli maaşları hesaplanırken daha yüksek yüzde ile hesaplamaya dahil edilmesiydi. Emeklilerin yıllardır hayalini süsleyen bu düzenleme, 15 milyonun üzerinde bulunan emekli vatandaşların büyük bir bölümünün maaşlarında artış yaşanması anlamına gelecek.

Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor.

Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek.

 

 

Akşam