Emeklilere yerel seçim öncesi zammı için dikkat çeken iddia

Emeklilere yerel seçim öncesi zammı için dikkat çeken iddia
Güncelleme:

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz ayı öncesi yüzde 25 oranında zam alan ve büyük hayal kırıklığı yaşayan emeklilerin yerel seçimler öncesinde alacağı zam oranını açıkladı.

Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde "müjde"lenen ancak Temmuz ayında yüzde 25 olarak açıklanarak milyonlarca memurun "müjde" hayalini suya düşürerek tepki çeken emekli zammı için SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan dikkat çeken bir iddia geldi.

Hatırlanacağı gibi en düşük emekli maaşının 7500 TL olmasının ardından Temmuz 2023 dönemi için Haziran enflasyonunun açıklanması ile refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77, memur emeklileri ise yüzde 17,55’lik zammı garantilemişti.

Ancak ek artış ile bu oran yüzde 25’e tamamlandı. Zam emeklinin kök maaşına yapılınca zam milyonlarca kişinin aylığı 7600 – 7700 TL düzeyinde kalmış ve emekliler bu duruma isyan etmişti.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun ise Ekim ayını işaret ederek, “Ekim ayında Meclis’in de açılmasıyla büyük ihtimalle yerel seçimlerin startı siyasiler tarafından verilecek. Seçim öncesinde Ocak 2023 döneminde daha yüksek zam yapılacaktır ama onun öncesinde Ekim ayında bu konu daha da konuşulacaktır. Ama hükümet acele etmeyecektir. Bunun içinse Ocak ayını bekleyip Mart 2024’teki yerel seçim öncesi daha yüksek oranda zam yapacaktır” dedi.

Emeklilere 8077 TL’lik seyyanen zam verilmesi gerektiğini dile getiren uzman isim, “En düşük emekli aylığı bu durumda 15 bin lira olur. En düşük emekli aylığı uygulaması da ortadan kalkar. Herkese aynı oranda zam yapıldığı için en azından bundan sonraki süreçte daha yüksek prim ödeyenler dezavantajlı olmaktan çıkar. Gerçek bildirimlerle çok kişi sigortalı olur, devletin de kasasına para girer diye düşünüyorum” şeklinde yorumda bulundu.