Erdem Başcı'dan brifing açıklaması

Erdem Başcı'dan brifing açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na Erdoğan ve Babacan ile görüşmeye giden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 130 sayfalık sunum yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Erdoğan'a brifing vermek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen kritik zirve, sona erdi. Toplantıda, Başçı'nın Cumhurbaşkanı'na 130 sayfalık sunumu yaptığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 2,5 saat süren kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı'na 130 sayfalık sunum yaptı. Merkez Bankası'nın yayınladığı sunuma ilişkin bilgiler arasında, "Reformlar geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı artıracak. Fazileri düşürmek için güven artırıcı adımlar atılmalı ve kamu borç yükü hafifletilmeli" ifadelerinin kullanıldığı öğrenildi.

Daha önceden 16.45'te başlayacağı açıklanan görüşme, 18.00 sıralarında başladı.

Suudi Arabistan’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Erdem Başçı’nın kendisiyle görüşme talebi olduğunu belirtmiş ve “Çağırıp konuşacağız" demişti.

Cumhurbaşkanı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı kast ederek, "Bakıyorum ki aynı durumdalar. Artık biraz kendilerine çeki düzen vermeliler” ifadelerini kullanmıştı.

"BAŞKA YERLERE BAĞIMLILIĞIN MI VAR?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası ve başkanı Erdem Başçı'yı "faiz" politikaları nedeniyle birçok kez sert bir şekilde eleştirmişti.

Merkez Bankası'nın 24 Şubat'taki toplantısının ardından yaptığı faiz indirimini de yetersiz bulan Erdoğan, Erdem Başçı'ya yüklenmiş ve "Bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka yerlere bağımlılığın mı var?" ifadesini kullanmıştı.

"VATANI SATMAK YÜKSEK FAİZLE OLUR"

Erdoğan'ın, bu sözlerinden sonra yaptığı "Vatanı satmak yüksek faizle kötü yönetimle emeği heba etmekle olur" açıklaması da dikkat çekmişti.

Erdoğan, faiz oranlarını yatırımların önündeki engel olarak tarif ederken, Merkez Bankası faiz indirimi için öncelikle enflasyonun düşmesi gerektiğini belirtiyor.

8 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ

Öte yandan dün, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 9 bakan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı bir Ekonomi Zirvesi yapıldı.

8 saat 20 dakika süren Zirve sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. 

On iki yılı aşkın bir süredir hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır. 

Avrupa Merkez Bankası'nın hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur. Bu süreçte, Türk lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur. 

Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir."

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA:

Cumhurbaşkanlığı'ndan bu akşam Beştepe'de yapılan görüşme ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Babacan ve Başçı ile görüşmesinde, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, tüm ekonomik birimler tarafından, sürecin yakından izlendiği, gerekli tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Babacan ve Başçı ile görüşmesinde, Türkiye'de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğu işaret edildiği, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar ile Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulduğu belirtildi.