Rusya'nın derdi büyük !

Rusya'nın derdi büyük !
Güncelleme:

Rusya'daki kriz ne kadar büyüyebilir, ruble kritik virajdan dönebilecek mi, petrol fiyatları Rusya'yı ne kadar vurabilir?

HT Ekonomi'nin haberine göre Analistler arasında yapılan bir ankete göre rublenin düşmek için hala yeri var. Ruble bir yıl önce dolar karşısında rekor seviyede düşmüştü. Uzmanlar, rublenin, Rus ekonomisine zarar vermeden bu seviyenin bile altına gerileyebileceğini belirtti.

Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistten 17'si Rusya'nın büyük bir krize girmesi için rublenin yüzde 20 değer kaybederek dolar karşısında en az 90 seviyesine gelmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlara göre böyle bir tehdit oluşursa Rusya Merkez Bankası'nın elinde sözel yönlendirme, faiz artışı ve sermaye kontrolleri dahil olmak üzerebir dizi araç bulunuyor.

Moskova'daki Promsvyazbank PJSC analisti Sergey Narkevich; "Önemli bir sallantının olması için doların 90 ruble olmasından daha fazlası gerek. 2015 yılında, Rus para otoriteleri finansal sistemi ayakta ve geniş çapta fonksiyonel tutmayı başardı" dedi.

20 YILIN EN BÜYÜK DURGUNLUĞU

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı uluslararası yaptırımlar ve ülke ekonomisini yirmi yılın en büyük durgunluğuna iten petrol fiyatlarındaki çöküş ile mücadele ediyor.

Ruble geçen yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 54 oranında kaybetti ve bu zayıflık Temmuz'dan bu yana merkez bankasının gevşeme sürecinin yavaşlamasına neden oldu. Petrol ve gaz satışlarından elde yüksek dönüştürülmüş gelir, fiyatlardaki düşüşe rağmen, bütçenin toparlanmasına yardımcı oldu.

SOCGEN'DEN KORKUTAN TAHMİN

Bütçe çökmese de zayıf bir para birimi enflasyonu körükleyecek risklerden biri. Societe Generale SA, tarihsel verilere dayanarak, rublenin yüzde 10 değer kaybetmesinin Rusya'da yıllık enflasyona yaklaşık 50 baz puan ekleyeceğini tahmin ediyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Aralık ayında yaptığı açıklamada, rublenin fiyat artışları üzerindedi etkisinin hafiflemekte olduğunu söyledi.

2014 Aralık ayında dolar karşısında 80,10 ile tüm zamanların en düşük seviyesine gerileyen ruble, bu ay neredeyse yüzde 6 zayıflayarak, Bloomberg tarafından izlenen 24 gelişmekte olan para birimi arasında Arjantin pesosundan sonra en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

Rus para birimi ile Brent tipi ham petrol fiyatı arasındaki korelasyon Aralık ayı boyunca yükselmeye devam etti ve Çarşamba günü 0,74 oldu. 

Stockholm'daki SEB AB Gelişen Piyasalar Baş Stratejisti Per Hammarlund, petrol fiyatlarında yeniden başlayan gerileme nedeniyle; ani bir çöküşün sonucu olmadığı sürece; zayıflayan rublenin; Rus ekonomisini tehdit etmeyeceğini söyledi.

"PETROL FİYATLARI KURDAN DAHA ÖNEMLİ"

Hammarlund; "Ruble seviyesindeki düşüş petrol fiyatlarında düşüşten daha az önemli. Para biriminde düzenli, kademeli bir değer kaybı ruble cinsinden devlet petrol gelirlerini artıracaktır" dedi.

Ruble cinsinden Brent fiyatı Salı günü Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi ve Rusya'nın beş yıl içindeki en büyük bütçe açığını kapatmasını daha da zorlaştırdı.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki oynaklık finansal istikrarı tehdit etmedikçe döviz piyasasına müdahaleleri önleyeceğini söyledi.