Sigara yasağı şimdi de onlara sıçradı !

Sigara yasağı şimdi de onlara sıçradı !
Güncelleme:

Sigara markalarının isim, şekil ve tasarımı başka sektörlerdeki markalara benzemeyecek.

Sigara markaları artık başka sektörlerdeki markalarla isim, şekil, tasarım aynıyeti ya da benzerliği taşıyamayacak.

Habertürk’ten Meltem Ersoy’un haberine göre Halihazırda faal olan markalar arasında bu durum varsa hangi markanın yaşayabileceğine tescil tarihi ve yurtiçi bilinirlik kıstasına göre 9 kişilik kurul karar verecek.

Geçen yıl alkollü içki üreticilerine marka iptali ya da kısıt yolunu açan uygulama şimdi de sigara üreticilerine getirildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kararına göre, tütün ürünleri ve firmaları ile diğer sektörlerdeki mal, hizmet veya firmalarla ilgili benzerlik belirlenecek ve hangi markanın faaliyete devam edebileceği ortaya çıkacak.

Buna göre hangi markanın faal kalabileceğinin tespitinde sırasıyla ‘tescil tarihi’ ve ‘yurtiçi geneli yaygınlık ve bilinirlik’ kıstasları dikkate alınacak. Aykırılığın tespiti halinde, 6 aya kadar makul bir süre verilerek ihlalin giderilmesi istenecek. Taahhütnamenin aksi tespit edilen tütün ürünleri firmalara idari yaptırım cezası uygulanacak ve belgeleri iptal edilecek.

Bu karşılaştırmayı en az 9 kişilik bir komisyon yapacak. Aynıyet ya da benzerlik sadece marka isminde aranmayacak. Bir sigara markasıyla isim ya da amblem, şekil, tasarımolarak aynıyet taşıyan markalar da bu kapsamda değerlendirilecek. Karar verilemeyen hallerde karşılaştırılacak unsurları kullananlar arasında hukuki ya da ekonomik bağlantının tespit edilmesine çalışılacak.

DAVA İHTİMALİ VAR

Kararın buraya kadar olan kısmı kısıtlı firmayı ilgilendiriyor olabilir, ancak sonrasında gelen “karşılaştırılacak unsurların bir tütün ürününü veya tütün firmasını çağrıştırması veya tütün ürününü kullanılmasını teşvik edici biçimde olması” ifadesi daha çok firmayı sigara şirketleriyle karşı karşıya getirebilecek gibi gözüküyor.