SPK suistimal ve dolandırıcılıklar için büyüteci eline aldı

SPK suistimal ve dolandırıcılıklar için büyüteci eline aldı
Güncelleme:

SPK, 'Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı' incelemelerinde uygulanacak tedbirler tebliği'nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle birlikte SPK, sermaye piyasalarında daha sıkı denetimler yapacak ve yatırımcıların güvenini artırmayı hedeflemektedir.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nde önemli bir değişikliğe gitti. Tebliğin 14. maddesinin birinci fıkrası, "Yasaklı statüdeki sermaye piyasası araçları, 15. maddede ve 16. maddenin beşinci fıkrasında belirtilen istisnalar dışında işlem yapma yasağı süresince hiçbir gerekçeyle borsalarda satılamaz" şeklinde yeniden düzenlendi.

VİRMANLAYARAK ALACAKLARINI TAHSİL EDEBİLECEKLER

Ayrıca, aynı tebliğin 16. maddesine yapılan bir ek düzenleme ile, haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilere ilişkin önemli bir mevzuat değişikliği yapıldı. Buna göre, yatırım kuruluşları, bu kişilere ait vadeli işlem ve opsiyon piyasasındaki mevcut açık pozisyonlara ilişkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, müşterileri ile akdedilen sözleşmelerde yer alan hüküm bulunması kaydıyla, bu kişilere ait sermaye piyasası araçlarını Borsa'da veya Borsa dışında satarak veya virmanlayarak alacaklarını tahsil edebilecekler.

KURULUŞ İLE MÜŞTERİ UYUŞMAZLIĞI GENEL HÜKME TABİ

Bu fıkra uyarınca yapılacak satışlarda yatırım kuruluşları tarafından, yatırım kuruluşu imza sirküleri ve taahhütnamede verilen bildirimleri destekleyici belge ve kayıtlar MKK’ya gönderileceği yer alan değişikliğin yer aldığı metinde, "Bu fıkra kapsamında gerçekleştirilecek işlemler bakımından 15 inci maddenin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi, dördüncü, altıncı ve yedinci fıkraları kıyasen uygulanır, yapılacak satış işlemleri kapsamında gerekli kıymet tanım değişikliklerini yapmaya, hesaplar arası aktarım işlemlerine onay vermeye MKK yetkilidir. Bu fıkra kapsamında yapılacak satış ve/veya virman işlemlerine ilişkin yatırım kuruluşları ile müşterileri arasındaki uyuşmazlıklar genel hükümlere tabidir" fıkrasıda eklendi.

Yeni düzenleme ile "Haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin işlem yapma yasağı uygulanmadan önce Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin takas ve/veya teminat tamamlama yükümlülükleri, mezkur fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce doğmuş ve bu yükümlülüklerin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmiş olduğu hallere de uygulanır" geçici maddesi eklendi. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.