Mahkemeden tapu sahipleri için emsal ''Tapu İptali'' kararı

Mahkemeden tapu sahipleri için emsal ''Tapu İptali'' kararı
Güncelleme:

Tüketici mahkemesi inşaatı bitmeden devredilen projedeki tapusunu alamayan bir vatandaşın açtığı davada emsal bir karara imzasını attı.

Bakırköy 13. Tüketici Mahkemesi’nde görülen davaya göre S.R., Mart 2012’de bir daire satın aldı. Bulut İnşaat’ın Esenyurt’ta inşa ettiği bir projeden daire alan S.R. ödemesini de yaptı. Ancak anılan şirket bir süre sonra mali darboğaza düştü. Bu şirketin yarım bıraktığı Karabeyi Gıda İnşaat AŞ devraldı. Bulut İnşaat’ın devreden çıkması ile S.R.’nun tapusu da teslim edilemedi.

HalkTV'den Ali Macit'in haberine göre tapusunu alamayan S.R. Temmuz 2018’de Karabeyi Gıda İnşaat, Uçar Grup Yapı İnşaat ile bu şirketlerin yetkililere karşı dava açtı. Tapu iptali ve tescilinin yanı sıra tazminat talebinde de bulunuldu. Yargılama sürecinde ilgili firmalar, sorumluluğun kendilerine olmadığını kaydetti.

Yıllar süren dava sonucu Bakırköy 13. Tüketici Mahkemesi, S.R.’yu haklı buldu. Mahkeme, Karabeyi İnşaat’ın tapusunu iptal ederken, tapunun S.R.’nun adına tescil edilmesine karar verdi. Ayrıca, mahkeme ilgili şirketlerin, S.R.’ya 58 bin TL’lik geçmiş kira bedellerinin faizliyle ödemesini hüküm etti.

Karara göre; yapımına kat mülkiyeti kanununa göre başlanan projeden adı yazılı sözleşme ile konut satın alan tüketicinin edimlerini yerine getirdiği konut satın aldığı müteahhit firma ile kat karşılığı tapular adına çıkan firma ve arsa sahibi olan firma arasında illiyet bağı olduğu gerekçesi ile tüketici tescil talebi kabul edildi. Geç teslim nedeniyle oluşan kira kaybından bağı olan şirketlerin tazminat ödemesi de kabul edildi.

 

(Kaynak)