''Mazotun yarısı devletten'' seçim yatırımı mı ?

''Mazotun yarısı devletten'' seçim yatırımı mı ?

Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi'ni anlattı. Çiftçiye müjde veren Yıldırım, "Mazotun yarısı devletten" dedi. Bu vaat ''acaba erken seçim için yatırım mı?'' sorusunu akla getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım İzmir Ödemiş'te 'Milli Tarım Projesi' ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tarıma yönelik desteklerin artacağını belirten Başbakan Yıldırım, çiftçilere yönelik vaatlerini sıraladı. 

Başbakan konuşmasında sürpriz bir çıkış yaptı. Yıldırım, çiftçinin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından ödeyeceğini açıkladı.

Hükümetin desteği bununla sınırlı değildi.  

MİLLİ TARIM PROJESİNDE NELER YAPILACAK

- Tarımda havza baslı destekler verilecek. Türkiye'de tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 tane yeni havza ortaya çıktı.

- Destekleme başvuruları basitleştirilecek.  

- 12 aya destekler yayılmış, bir yara merhem olmuyor. Destek yılda iki sefer verilecek.  

- Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek.

- 4 ayını doldurmuş tüm bakımları yapılmış olan danalar için 25 ilde 750 lira verilecek. Bu bölgelerde ağır yaparsanız da yarı parasını devlet verecek. Düve alımında yüzde 30'un devlet verecek.

- 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damazlık teke koç üretimi için merkezler kurulacak. 8 vilayetimizde 250 kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Bu merkezleirn kurulacağı illerin tamamında ağır yapımına alınacak aletlerin maliyetinin yarısı devlet tarafından hibe edilecek.

- Süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi'nin önerdiği fiyatın altına inmesi durumunda müdahale edlilecek.  

PEKİ BUGÜNE KADAR BU DESTEKLER İÇİN NEDEN BEKLENDİ ?

14 yıla yakındır Türkiye'yi tek başına yöneten AK Parti ne oldu da birden çiftçiyi hatırladı ? Siyasi çevreler Başbakan'ın bu açıklamalarını erken seçimin sinyali olarak yorumluyor. Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla ilgilenen kesimin ciddi bir oy potansiyeli olduğu biliniyor. Başbakan bu destekleme projeleriyle bir anlamda çiftçilere göz kırpıyor.