Kandil'de kavga çıktı ! Hendek sonuç vermeyince...

Kandil'de kavga çıktı ! Hendek sonuç vermeyince...

PKK'nın hendek stratejisi sonuç vermeyince Kandil'de kavga çıktı. Terör örgütü PKK'nın elebaşları arasında görüş ayrılıkları oldu.

PKK’nın hendek hezimeti, Kandil’de derin çatlak yarattı. Hendek savaşını isteyen elebaşlarıCemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu ile karşı çıkan Murat Karayılan arasında gerilim yaşanıyor

Temmuz 2015'ten sonra başlattığı kent kalkışmalarında ağır bir yenilgi alan terör örgütü PKK'nın hendek kazma stratejisinin yol açtığı sonuçlar, Kandil'de derin bir çatlak yarattı. ABD ile koşulsuz işbirliğinden yana olan PKK Başkanlık Konseyi üyeleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu ile hendek/barikat stratejisinin başarısız olacağını başından beri savunan Murat Karayılan'a bağlı grup arasında sert tartışmalar yaşandığı ortaya çıktı.

2 YIL ÖNCE KARAR ÇIKTI

Devletin istihbarat birimlerinin raporlarında yer alan bilgilere göre, hendek/barikat savaşı stratejisi, Kasım 2014'te Kandil'de yapılan PKK sözde Başkanlık Konseyi toplantısında belirlendi. SABAH'ın ulaştığı bu raporda, toplantıdan sonra konseyin, Çözüm Süreci henüz devam etmesine ve HDP parlamentoda olmasına rağmen ABD'nin desteği ve kışkırtmasıyla silaha sarılma kararı aldığı bilgisi yer alıyor.

Yaklaşık 2 yıl önce hendek stratejisinin belirlendiği toplantıda, konsey üyeleri arasında hararetli tartışmalar yaşandı. Cemil Bayık ve Duran Kalkan gibi örgüt yöneticilerinin görüşü ağır bastı ve PKK, hendek/barikat stratejisiyle Kürt gençlerini ölüme gönderme kararı aldı. Nitekim ABD'nin, örgütün Suriye kolu PYD'ye verdiği silah-mühimmat desteğini artırmayı amaçlayan PKK'nın kırsal kadroları, şehir merkezlerinde sıkışan teröristlere istediği kadar destek vermedi.

HENDEĞİN MİMARLARI...

Kandil kadrosunda hendek savaşlarının mucitleri olarak gösterilen Cemil Bayık ve Duran Kalkan'a yönelik eleştiriler yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Bu eleştirilerin arkasındaki isim ise örgütün sözde askeri kanadı HPG'nin sorumlusu Murat Karayılan. İstihbarat raporlarına göre Karayılan, Duran Kalkan tarafından geliştirilen 'Kıra Dayalı Şehir Gerillacılığı Stratejisi'ni fiyasko olarak görüyor.

Karayılan'ın, Türk güvenlik güçlerinin etkin operasyonları neticesinde, 'kırsal kadroların' bile şehir savaşlarında etkinlik gösteremedikleri bir ortamda, 2-3 ay eğitilen 'kasabalı gençler'le sonuç alınamayacağını en başından beri söylediği belirtiliyor. Hatta Karayılan'ın HPG'yi yönetirken Duran Kalkan'ı, masa başında uydurduğu fantezileri, 'savaş stratejisi' diye pazarlamak ve elini taşın altına koymadan hareket etmekle suçladığı da istihbarat raporlarında yer alıyor.

DIŞARIDAN GİZLİYORLAR

Örgütteki bu ayrışmalar şimdilik dar bir kadro tarafından biliniyor ve dışa pek yansıtılmıyor. Örgütte bir 'yönetim zafiyeti' olduğunun ABD ve Rusya tarafından bilinmesi istenmiyor.

Sabah