Prof. Dr. Üşümezsoy ''3 yıldır uyarıyorum'' deyip bir kez daha uyardı

Prof. Dr. Üşümezsoy ''3 yıldır uyarıyorum'' deyip bir kez daha uyardı
Güncelleme:

Malatya'da dün peş peşe meydana gelen 5,2 ve 4,7'lik depremlerin ardından bir açıklama yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "2020'den beri uyarıyorum, 6,5 büyüklüğüne kadar varabilir" dedi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde dün Richter ölçeğine göre 3 dakika arayla 5.2 ve 4.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre; saat 17.46'da merkez üssü Battalgazi ilçesi olan yerin 6.99 kilometre derinliğinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 3 dakika sonra bu kez saat 17.49'da yine merkez üssü Battalgazi olan yerin 6.36 kilometre derinliğinde 4.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremler merkez üssü Malatya'nın yanı sıra Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır il ve ilçelerinden de hissedildi.

Peş peşe meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan dikkat çeken uyarılar geldi.

Bölge için 2020 yılından bu yana uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Üşümezsoy, "depremlerin büyüklükleri 6,5'e varabilir" dedi.

İşte Üşümezsoy'un açıklamaları:

"Ben bu konudaki söylemimi 2020 depreminden sonra söylediğim bir konu. 2020'de Sivrice'de olan bir depremde doğan yolda fay yaklaşık 2 metre kadar yer değiştirmiştir. Pötürge kırılmıştır ama akımı düşüktür. Bu fay üzerinde o tarihten beri depremler var diğer tarafta ise 6 Şubat depreminde de pazarcıktan gelen fay hattı gölbaşına kadar geliyordu. Boş bir alan var o alanda hatta 2 gün evvel burda 4.1'lik deprem oldu ondan evvel sürekli 5'lik depremler oldu. Buradaki 6.5'lik bir deprem potansiyalini vurguluyorum. Malatya, Yeşilyurt fayıyla bağlantılı değil. 2020 yılındaki Sivrice depremi ve Pazarcık depreminin kırıldığı bölgeler arasında kırılmamış bir bölgeyi temsil ediyor. Bu boyutuyla 6-6.5'lik deprem yapabilme potansiyaline sahip"