Abd'nin İran'ın Füze Programına Yönelik Yaptırımları

Abd'nin İran'ın Füze Programına Yönelik Yaptırımları

İran, ABD Hazine Bakanlığı tarafından iki İranlı şirketin yaptırım listesine alınmasına tepki gösterdi

TAHRAN (AA) - İran'ın, ABD Hazine Bakanlığı tarafından iki İranlı şirketin yaptırım listesine alınmasına tepki gösterdiği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari'nin, bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, ABD Hazine Bakanlığının, İran'ın balistik füze programını destekleyen 2 kuruma yaptırım kararı alması eleştirildi.

Açıklamada, İran'ın balistik füze programının, nükleer anlaşmayla bir ilgisinin olmadığı ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Şurası'nın 2 bin 231'inci kararnamesini ihlal etmediği belirtildi.

Ensari'nin, bakanlığın internet sitesinde yayınlanan bir diğer açıklamasında da BM İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şehid'in görev süresinin uzatılmasının hukuki bir yönünün olmadığı, İran'ın bu konudaki kararnameyi tanımayacağı ifadelerine yer verildi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, İran'ın balistik füze geliştirme faaliyetlerini yürüttüğü gerekçesiyle 2005'ten beri ABD'nin kara listesinde bulunan Shahid Hemmat Industrial Group'a (SHIG) ait Shahid Nuri Industries ve Shahid Movahed Industries adlı iki şirketin yaptırım listesine eklendiği bildirilmişti.