AK Parti seçimlerde kaybettiği belediyeler için harekete geçti

AK Parti seçimlerde kaybettiği belediyeler için harekete geçti
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, 2021’de yerel yönetimlerin gelirleri azalacak, bütçeleri 10 milyar TL açık verecek. İktidar, belediyelerin çalışmalarını planlayabilecek, büyükşehirlerin yetkilerini ilçe belediyelerine aktarabilecek.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, son seçimlerde yereldeki gücü zayıflayan iktidarın kaybettiği belediyelere ilişkin yeni planlarını ortaya koydu.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, 31 Mart 2019’da yapılan seçim sürecinde ortaya çıkan gelir ve gider dengesindeki bozulmaya ilişkin tespitlerin yer aldığı yıllık programda, geçen yıl yerel yönetimlerin gelirlerinde önemli azalma yaşandığı ifade edildi. Programda, belediyelerin harcamalarının yerel seçimler öncesinde arttığı ve belediye başkanlarının “hızlı borçlanma” gereği duyduğu ifade edildi.

 Seçimler öncesinde yerel yönetimlerin yaptığı “tarihi seviyedeki yatırım harcamalarının” bütçe açığında etkin rol oynadığı ifade edilen programda, gelecek yılın mali durumuna ilişkin ise, “2021’de mahalli idare gelirlerinin 163,5 milyar TL, harcamalarının ise 173,8 milyar TL olarak gerçekleşmesi ve mahalli idarelerin 10,3 milyar TL açık vermesi öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi.

KUŞATMAYA HAZIRLANIYORLAR

AK Parti’nin yerel seçim yenilgisinin ardından belediyelere yönelik yeni planları da yıllık programda yer aldı. Programda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na önümüzdeki yıl yerel yönetimlerle ilgili çok sayıda yetki verileceği kaydedildi.

Programa göre, “Yerel yönetimlerin hizmetlerinin idari, mali ve teknik asgari standartları tespit edilecek.” Bakanlık, bu konuda bir mevzuat hazırlayacak ve başkanlar bu mevzuata uygun hareket etmek zorunda olacak. İktidar ayrıca yerel yönetimleri “yeniden yapılandıracak” bir mevzuat çalışmasına da imza atacak. Programda, yerel yönetimlerin ne şekilde yeniden yapılandırılacağına ilişkin ayrıntılara ise yer verilmedi.

YETKİLER HEDEFTE

Ankara, İstanbul, Mersin, Adana gibi çok sayıda önemli büyükşehir belediyesini kaybeden AK Parti, büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerinin yetkilerini de yeniden düzenleyecek.

 Programda bu hedef, “Büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyelerinin çakışan görev, yetki ve sorumluluklarını açık bir şekilde tanımlamaya yönelik somut önerileri içeren bir rapor hazırlanacak ve mevzuat önerisi geliştirilecek” şeklinde anlatıldı.
 

Birgün