- Almanya'da Burak Bektaş Cinayeti Dört Yıldır Aydınlatılamadı

- Almanya'da Burak Bektaş Cinayeti Dört Yıldır Aydınlatılamadı

Berlin’de ırkçı cinayete kurban gittiği tahmin edilen Burak Bektaş için yürüyen yüzlerce kişi, yeni bir soruşturma yapılmasını, aşırı sağın üzerine gidilmesini istedi

BERLİN (AA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de dört yıl önce öldürülen Burak Bektaş'ın katilinin bugüne kadar tespit edilip yakalanamaması yürüyüşle protesto edildi.

Burak Bektaş'ın 5 Nisan 2012'de silahla vurulduğu Neukölln Hastanesi yakınlarındaki caddede buluşan yaklaşık 400 kişi, Türk gencin öldürüldüğü noktaya çiçek bıraktıktan sonra Ringbahnstr sokağına kadar yürüdü.

Bektaş'ın aşırı sağcı bir cinayete kurban gittiğini düşünen ve Alman makamlarını ırkçılık üzerine gitmemesini eleştiren göstericiler, cinayetle ilgili yeni bir ekip görevlendirilmesini ve yeni bir soruşturma yapılmasını talep ettiler.

Yürüyüşe, Federal Meclis Başkan Vekili ve muhalefetteki Sol Parti milletvekili Petra Pau, Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Hakan Taş'ın yanı sıra ırkçılıkla mücadele eden Alman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda Türk ve Alman yurttaş katıldı.

Göstericiler, yürüyüş boyunca, üzerinde "Burak Bektaş'ı kim öldürdü", "Neukölln Nazi çevreleri soruşturuldu mu”, “Cinayetler aydınlatılsın, başka kurban istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıdılar.

Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda, Neukölln semtinde 20 Eylül 2015’te aşırı sağcı bir zanlı tarafından vurularak öldürülen İngiliz vatandaşı Luke Holland cinayetiyle, Bektaş cinayeti arasında paralellikler bulunduğuna dikkat çekilerek, Alman makamlarından daha ayrıntılı bir soruşturma yürütmelerini talep ettiler.

Luke Holland cinayetinin ardından Rolf Z. adında bir Alman vatandaşı gözaltına alınmış, zanlının evinde yapılan aramalarda Hitler fotoğraflarıyla aşırı sağ yayınlar bulunmuştu.

Holland cinayetinden 5 ay önce yine Neukölln semtinde, arkadaşlarıyla sohbet ettiği sırada silahla vurulan Burak Bektaş saldırıda hayatını kaybetmiş, diğer iki arkadaşı ise ağır yaralanmıştı. Görgü tanıkları, orta yaşın üzerindeki beyaz tenli saldırganın, gençlere ateş açtıktan sonra sakin ve sessiz bir şekilde olay yerinden uzaklaştığını bildirmişti. Alman polisi, cinayetin ardından faile işaret edebilecek hiçbir iz bulunamadığını iddia etmişti.