Atatürk'ün mirasının geldiği hale bak !

Atatürk'ün mirasının geldiği hale bak !

Ülke havacılığının gelişmesi amacıyla kurulan THK, 800 milyon liradan fazla borca girdi..

Aylardır maaş alamayan personel perişan, bankalar ise kredinin peşine düştü.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre bir dönem ülkenin havacılık alanında lokomotifi konumuna yükselen Türk Hava Kurumu, yolsuzluk kurbanı oldu.Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, uçak üretmek ve halka havacılığı sevdirmek amacıyla 16 Şubat 1925’te Ulu Önder Atatürk’ün isteği ile kurulan Türk Hava Kurumu, yaşanan yolsuzlukların ardından krize girdi.

THK, geçtiğimiz aylarda, eski Başkan Osman Yıldırım ile oğlu ve aralarında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet skandalı ile çalkalandı. Bu olayda adı geçenlerle ilgili açılan davalar sürerken, büyük sıkıntılar THK’ya ve personele kaldı.

THK, bankalara olan borçlarını parasızlıktan dolayı ödeyemeyince bankalar, kurumu icraya verdi ve alacaklarına karşılık gelirlerine el koydu. Ciddi bir darboğaza giren THK, personelin maaşını da aylardır ödeyemiyor.

“SORUN VAR, ÇÖZECEĞİZ”

Yeni yönetim, bir yandan eski yönetimden kalma sıkıntıları aşmaya çalışırken bir yandan da bankalarla yeniden yapılandırmaya giderek personelin maaşını ödeme arayışlarına girdi. Muhafazakar kesimin, özellikle kurban derilerinin bağışı konusunda THK’yı hedef alan uygulamaları da, sıkıntı nedenlerinden biri haline geldi.

THK yetkilileri konuyla ilgili olarak Sözcü gazetesinin sorularını yanıtladı. Yaşanan sıkıntıları doğrulayan yetkililer, “Borç konusunda bankalarla sıkıntı var. Yeniden yapılandırmaya gidilecek. Personelin maaşlarının da şubat ayı itibarıyla düzene girmesini bekliyoruz. Tüm çalışmalar bu doğrultuda yapılıyor ve sorunun çözüleceğine inanıyoruz” açıklaması yaptılar.

BAŞKAN VE OĞLU TUTUKLANMIŞTI

THK’yı sarsan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları geçen yıl gündeme gelmişti. İddialarla ilgili olarak aralarında THK eski Başkanı Osman Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım’ın da bulunduğu bazı isimler tutuklanmıştı. Yıldırım daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İddialar arasında, 13 şirket adına bankalardan 800 milyon lira çekildiği, çekilen kredilere karşı kurumun mallarının ipotek edildiği, eski Başkan Yıldırım’ın başta oğlu Emre Yıldırım olmak üzere yakınlarına yönelik tasarruflarda bulunduğu, rüşvet ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar bulunuyor.