Bakan Nebati: ''Piyasa yaptığımızı görünce şok olacak''

Bakan Nebati: ''Piyasa yaptığımızı görünce şok olacak''
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati açıklamasında "KDV'de devrim geliyor. Piyasa yaptığımızı görünce şok olacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı A Haber özel yayınında gündeme ve yeni ekonomik sisteme yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati 20 Aralık gecesi döviz endeksi TL mevduat sisteminin açıklanmasının ardından dolarda yaşanan düşüş, BDDK'nın sosyal medyada kurda yaşanan hareketlilikle ilgili manipülatif paylaşım yapan 26 kişi hakkında suç duyurusu, proje kredileri, 40 milyar dolar iddiaları gibi pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati'nin konuşmasının satır başları şu şekilde:

"Türkiye 19 yıldır AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımızla büyük bir dönüşüm gerçekleşti. Türkiye altyapısını tamamlayan ender ülkelerden biri. Bir çalışmayı en üst noktaya getirdikten sonra bunu güncellemeniz gerekiyor. Aksi takdirde iniş başlar. Bazı olaylar her şeyi bir anda değiştirebiliyor.

"ARTIK O KADAR HAZIRIZ Kİ..."

Mayıs 2013'te Gezi Olayları'ndan önce 135 milyar dolara çıkmış Merkez Bankası rezervi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun için bazı adımlar attı. 2019'daki iki tane büyük saldırı ve birçok büyük olay oldu. Artık o kadar hazırız ki...

Bu model Sayın Cumhurbaşkanımızın hedeflerini gerçekleştirecek modellerinden biri oldu.

Türkiye, dış dünyada paranın bol olduğu dönemde uzunca bir süre 1 TL 1 dolar olsun diye tartışılıyordu.

YALAN HABERLER VARDI

Altyapımız da bu ekonomik modeli karşılayacak bir seviyeye ulaştı. Dışarıdan yapılan atakları da daralttık. Sürekli bir psikolojik harp vardı. Dolar 20 TL olacak, sahte ve yalan haberler vardı. Doğru olmayan ve sürekleri bireyleri dövize yönlendiren haberler vardı. Hep içeriye doğru oynadılar. Küçükleri kullandılar. Ufacık tasarrufları olan bu bireyleri ekonomiyi daraltacak şekilde kanalize ettiler.

"20 ARALIK TARİHİ BİR GÜNDÜR"

Sayın Cumhurbaşkanımız modeli açıkladı. Bireylerimiz 20 Aralık'ta dövizlerini bozdurmaya başladı. 20 Aralık tarihi bir gündür. Türkiye'nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır. Ekonomi ve siyasal literatüre de girdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın güvenilirliği ve itibarını da görmüş olduk. Kur ataklarını pazartesi günü bitirdik.

 DOLAR NASIL İNDİRİLDİ? "O GECE HİÇ KİMSE DEVREYE GİRMEDİ"

O gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. O gece dövizini bozdurmak için insanlar yarışa girdi.

Türkiye'de para politikası ile mali politikanın birlikte yürüdüğü bir sürecin içerisindeyiz. Başarımızın birinci önceliği Sayın Cumhurbaşkanımız, ikincisi ise uyumlu çalışmamız.

"KURDAKİ YÜKSELME KÖPÜKTÜ"

İlk adım finansal istikrarın sağlanması ve güven ortamının tecelli etmesiydi. Döviz aldı başını gidiyor gibi algı yaratılmaya çalışıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız hep söylüyordu; bu bir köpüktü. Harp yöntemleri pazartesi akşamı çöktü.

Bizim için önemli olan o akşamdı. Finansal istikrar sağlanırsa, o dolarizasyonu engelleyecek adımlar atarsanız güven artar. Bunun üzerine inşa edilecek olan ihracatın artırılması büyük önem arz ediyor.

"PROJE KREDİLERİ GELİYOR"

Türkiye'nin makro ekonomi göstergelerinde bu duruma düşeceğini kanıtlayacak hiçbir delil yok. Daha önemlisi Türkiye, dünya için en önemli pozitif ayrışan, ayakları sağlam basan ülke. Nasıl oluyor da 3 ayda o seviyeye geldi. Çünkü harp uygulandı. Finansal istikrar sağlanırsa, Türk toplumu dolarize olmaya meyilli bir toplum. Şimdi bu sağlandı. Önümüzdeki dönem, daha güvenli, istikrarlı ve göstergelerin olduğu bir döneme geliyoruz. Bundan sonrası bunun üzerine inşa edilecek olan, ihracatın artırılması, teknolojinin geliştirilmesi, katma değerli ürünlerin sağlanması bunun içinde selektif alanlarda ithalatın engellenmesi ve birçok adımın atılması lazım.

Bankaların bilanço kısmına girerseniz kredileri görürsünüz. Artık yeni bir araç geliyor. Proje kredileri. Bir banka vermiş olduğu bireysel krediyi eğer verdikten sonra takip etme gibi bir dürtüsü varsa bundan sonra bizim belirlediğimiz alanlarda gerçekleştirilecek projelerin takip edilmesini sağlayacak imkanı vereceğiz.

FAİZ ARTIRILMADAN BU İŞ ÇÖZÜLECEK

Gelişmekte olan ekonomilerin nasıl ön plana çıktığını gördüler. Göremedikleri şey şu; 21. yüzyıl isteseniz de istemesiniz de Türkiye'nin yüz yılı olacak. Her krizden sadece istisnai ülkeler başarılı çıkabilir. Bu ülkelerden biri Türkiye'dir. Türkiye inanılmaz bir potansiyele sahip. Her alanda Türkiye istisnai bir ülke. Faiz artırılmadan bu iş çözülecek ve toplum bunu görecek.

"BİZ ISRARLA TÜRK MODELİ DEDİK"

Bu model biliyorsunuz bir zamanlar Çin modeli dendi bazıları Güney Kore modeli dedi. Biz ısrarla Türk modeli dedik. Bir model oluşturulurken illa ki özgün olması için tedbirler olmak zorunda değildir. Biz ihtiyaçlara göre gerçekleştirilmiş yeni eklemelerin yapılabileceği, içerideki dış dinamiklerin uyumunun sağlandığı bir model ortaya çıkardık. Bu modelin içerisinde şunu gördük: Gelişmekte olan ekonomiler dünya içerisinde aldığı pay gittikçe büyüyor.

"DÜNYA KÜRESEL BİR KÖY"

Bizim özellikle içeride göremedikleri şey şu: 21. yüzyıl siz isteseniz de istemeseniz de Türkiye'nin yüzyılı olacak. Her krizden başarılı olarak çıkabilecek ülke herkes değildir. İstisnai ülkeler çıkabilir, bunların başında Türkiye. Dünya bir küresel köy. Şimdi bu küresel köyde Türkiye inanılmaz bir potansiyele sahip. Her alanda Türkiye istinai bir ülke.

ALGI OPERASYONLARI 20 ARALIK'TA ÇÖKTÜ

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56. Eyvah; Türkiye üretmiyor. Bunun bir şekilde düzeltilmesi lazım.

Biz tam bu işin zirvesindeyken bir patika değişikliği yaparak Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtarmak istedik. Ama şu an adımlarımızı sağlam atıyoruz. Şu an bir şey yapamıyorlar. Algı operasyonları sonunda çöker, 20 Aralık'ta çöktü.

BDDK'DAN 26 KİŞİ İÇİN SUÇ DUYURUSU

Sahte söylemler varsa anında suç duyurusunda bulunulmalıdır. BDDK'nın görevi şudur; sahte spekülatif eylemlerde bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunmak. Suç duyurularında daha sıkı bir şekilde bulunması lazım. Hiçkimsenin Türkiye ekonomisi ve yatırımcıların kaderiyle oynamaya hakkı yoktur.

 40 MİLYAR DOLAR İDDİASI

Piyasaya 40 milyar dolar sürüldüğünü iddia ediyorlar. 40 milyar dolar nasıl olur? O gece MB 7 milyar dolar müdahalede bulundu. Tüm kamu ve kurumları her türlü enstürmanı kullanmakla mükelleftir. Merkez Bankası'nın müdahalesi varsa pazartesi belli olur.

"TÜİK HER AN DENETLENEBİLEN ŞEFFAF BİR KURUMDUR"

Borsa İstanbul dünyanın en şeffaf kurumları arasında birinci sıradadır. TÜİK, her an denetlenebilen şeffaf bir kurumdur. Bu iki kurumumuzun üzerine gidiyorlar. Kurumlarımızı yıpratmak için her şeyi yapıyorlar. Serbest piyasa ekonomisine yüzde 100 bağlıyız.

 Son dakika haberi: İşte döviz endeksli TL mevduatının ayrıntıları! TL mevduatından kimler faydalanabilecek?
20 Aralık milattır. 20 Aralık'tan itibaren söylenenlere kimse bakmıyor. Hakaret ediyorlar, bağırıyorlar küfür ediyorlar... Çoğunluk onlardan yana değil. İnsanları robot olarak gören bu güruhun Türkiye'de başarılı olma şansı yok. Bizim başarılı olma şansımız varmı? Var, rakamlarla...

"TÜRKİYE CARİ FAZLAYA DOĞRU GİDİYOR"

Şu grafik tarihi dönümün grafiğidir. Türkiye'nin yeni ekonomi modelini inşa etmesinin sebebi budur. Bugünkü cari açık 12 milyar dolar civarında geliyor. Bu Türkiye'nin cari fazlaya doğru gittiğini gösteriyor. Cari fazlaya gitmese bile Türkiye için 12 milyar dolar nedir?

Turizm gelirlerimiz bu yıl patlama yaptı. Önümüzdeki yıl farklı noktalara gidecek. Türkiye koptu gidiyor demek bu grafik. Bundan sonraki mücadele alanımız enflasyon. Dövizdeki kırılmayı gerçekleştirdik.

Enflasyon konusunda 6 ay sonra çok farklı noktalara gideceğiz. Heyecanlanıyorum.

"TÜRKİYE KOPTU GİDİYOR"

Bugünkü cari açık 12 milyar dolar civarında geliyor. Bu Türkiye'nin cari fazlaya doğru gittiğini gösteriyor. Cari fazlaya gitmese bile Türkiye için 12 milyar dolar nedir?

"TURİZM GELİRLERİMİZ BU YIL PATLAMA YAPTI"

Turizm gelirlerimiz bu yıl patlama yaptı. Önümüzdeki yıl farklı noktalara gidecek. Türkiye koptu gidiyor demek bu grafik. Bundan sonraki mücadele alanımız enflasyon. Dövizdeki kırılmayı gerçekleştirdik.

 "TÜRKİYE AKDENİZ'E İNİYOR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin pasaportu ne kadar güçlü olursa o kadar iyi olur. 21. yüzyılda şuan Türkiye Cumhuriyeti meydan okuyor. Akdeniz'e iniyor, Karadeniz'de gaz buluyor. Afrika'ya dostane şekilde gidiyor. Meydan okuyor. Diğerleri de düşmanlık yapıyor. İktidara karşı olabilirsin ama saygı farklı bir şeydir. Cumhurbaşkanına saygı göstermek zorundasın. Çoğunluğunun oyunu almış bir isim.

"DOLAR DÜŞTÜ FİYATLARI DA DÜŞÜN"

Tüketici psikolojisini anlıyorum. Satıcının da davranışını anlıyorum. Bunu biz yapmadık. Az önce ifade ettiğim. Dolar 12 liradayken kimse 12'den yapmadı, 13'ten yaptı. 14'ken, 15'ten yaptı. Ellerini ovuşturuyorlardı, "Gidiyor iktidar gidiyor" diye. Türkiye'de 5 yıl seçilmiş Cumhurbaşkanı var. Kendisi istemediği takdirde seçime gidilemeyeceği bir ortamda 1. yılın sonunda 'Erken seçim var' dediler. 3 yıldır 'Erken seçim var' diyorlar. Niye baskın seçim yapılsın. Sosyal devletin gerekleri yerine getiriliyor. 19 yıldır asgari ücretli enflasyona ezdirildi mi? AK Parti döneminde sabit gelirliler, 'Enflasyona ezdirildi" denmez. 20-22 lira olacak diye hareket ettiler. Şimdi döviz düştü e buyurun niye yapamıyorsunuz. Dövizin bir daha yükselmeyeceğini biliyor. Ne yapıyor. Kısa günün karı.

 YIL SONU BÜYÜME TAHMİNİ

Yıl sonunda büyüme beklentimiz çift haneli olacak. Şirketler açılmaya devam ediyor. Kurdaki dalgalanmalar sona erdi. 3 ay sonunda ilk bilançolarımızı göreceğiz.

"TL MEVDUATLARI 38 MİLYAR LİRA ARTTI"

Kurdaki dalgalanmalar sona erdi. 3 ay sonunda ilk bilançolarımızı göreceğiz. TL mevduatlar 38 milyar arttı. Herkes önünü görmek istiyor. Bunu gerçekleştireceğiz.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Hazine, sabit gelirliler konusunda kesinlikle sıkıntı çıkarmayacak. Asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Doğru hesap, doğru kitap. Maliye politikalarında ve bütçede asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Gelirlerimiz artarken bunu bir yerlerde istifliyim anlayışına sahip değiliz.

 FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ TOPLANTISI YAPILACAK

Artık önceliğimiz enflasyonla mücadele. Fiyat istikrarı Komitesi toplantımızı yapacağız.

YENİ ANLAŞMALAR GELİYOR

Yeni anlaşmalar yapılacak, yakında Merkez Bankası tarafından açıklanır.

"KDV'DE DEVRİM GELİYOR"

KDV'de devrim geliyor. Piyasa yaptığımızı görünce şok olacak"