Bakan'dan canlı yayında Ayasofya'ya kepenkli kapı açıklaması

Güncelleme:

2020 yılında müze statüsü iptal edilerek yeniden camiye dönüştürülen Ayasofya-i Kebir Camisi'ne yaptırılan kepenkli endüstriyel kapıyla ilgili eleştirileri canlı yayında yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "kapı değil, koruma tüneli" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TV100'de yayınlanan 'Az Önce Konuştum' programında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Bilim kurulunun eşliğinde lazerle üç boyutlu bir harita çıkarıldığını belirten Ersoy, “İlk kez Ayasofya gibi bir kültür varlığının üç boyutlu bir haritasına sahip olduk. Projeler hazırlandı. İki esas konumuz var; Restorasyon ve İstanbul depremine Ayasofya'yı hazır hale getirmek” diye konuştu.

 Restorasyona ilk 2. Ahmet Çeşmesi'nin karşısında 2. Beyazid Minaresi kısımdan başladıklarını ifade eden Ersoy, bunun sebebinin depreme karşı en zayıf minarelerden biri olduğunun tespit edildiğini söyledi. Minarenin devrilme durumunda kubbeye doğru devrileceğini tespit ettiklerini aktaran Ersoy, “Kubbede hasarlar vardı, onları tespit ettik. Minareyi kontrollü bir şekilde söküm işlemi yapılıp restorasyon sonrası kontrollü bir şekilde yerine takılacak” dedi.

Restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, daha sonra başka bir minarede ve binanın başka kısmında çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

"O ASLINDA BİR KORUMA TÜNELİ"

Ayasofya’da son zamanlarda tartışılan restorasyon konusuna da açıklık getiren Ersoy, şunları söyledi: “Neyi görmek istemenizle ile alakalı bir şey bu. Kapı diye bakmanız doğru değil, o aslında bir koruma tüneli. Esas kütle çelik kütle minarenin oradaki. Bu taşınabilir mobil bir koruma tüneli. Bu bir kapı değil, konteyner gibi düşünün, 2 dakikada alırsınız. Bunlar mobil yapılar. Minarenin işi bittiği zaman bu iskele sökülecek ve bu kapıda buradan alınacak. Orijinal kapıdan girişler devam edecek.”

2020 yılında müze statüsü iptal edilerek yeniden camiye dönüştürülen Ayasofya-i Kebir Camisi'ne yaptırılan kepenkli endüstriyel kapıyla ilgili eleştirileri canlı yayında yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Ayasofya'ya 3. Ahmet Çeşmesi'nden ziyaretçi aldıklarını ifade eden Ersoy, “Bu ziyaretçi planı. İki ziyaretçiyi çakıştırmıyorsunuz. Aşağıdaki trafik yükünü yukarı alarak trafik yükünü hafifletiyorsunuz. Turistler ve ibadet amaçlı gelenleri aynı kapıdan sokunca inanılmaz bir kuyruk vardı. Bugün ilk testleri yaptık, ibadet amaçlı ve turistik amaçlı gelenler rahatlıkla girmeye başladı. Üst koridardan galeriye geçiyorsunuz, tarihi bir yokuştan siz galerinin altına iniyorsunuz. Bu taş zeminde nemlenme sorunu var. Çok hızlı bir şekilde ayağınız kayıp düşebilirsiniz. Bu kaplamayı yapmazsanız her gün ziyaretçilerin sakatlanmasına yola açar” ifadelerini kullandı.

2020 yılında müze statüsü iptal edilerek yeniden camiye dönüştürülen Ayasofya-i Kebir Camisi'ne yaptırılan kepenkli endüstriyel kapıyla ilgili eleştirileri canlı yayında yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

"EN ETKİLİ VE YOĞUN TANITIM YAPAN ÜLKE OLDUK"

UNESCO’nun da tavsiyesiyle 2 ziyaretçi yönetim planını oluşturduklarını aktaran Bakan Ersoy, “Bina üzerindeki yoğunluğu azaltmak ve yoğunluk olmayan noktalara kaydırmak. Çok başarılı bir şekilde yönetildi” dedi.

Geçen yıl biz 51.4 milyon ziyaretçi sayısını yakaladıklarını belirten Ersoy, bu yılki ziyaretçi sayısının 31 Ocak'ta açıklanacağını söyledi. “Benim öngörüm 56,5 milyon ziyaretçiyi aşmış olacak” diyen Ersoy, turizmde nicelik kadar niteliğinde önemli olduğunu ifade etti.

Turizm Geliştirme Ajansını kurduklarını söyleyen Ersoy, dünyada en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülkenin Türkiye olduğunu aktardı.

"BURAYA MAAŞ İÇİN GELMEDİM"

Aldığı maaş ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Bakan maaşını sizden öğrendim kaç TL olduğunu bilmiyorum zaten hiç ellemedim. İlk atandığım andan itibaren Mehmetçik ve Disleksi vakfına eşit şekilde bağışlıyorum. Maaşı hiç görmediğim için hesaba otomatik olarak yatıyor. Aynı gün vakıflara otomatik olarak yatıyor” diye konuştu.

Maddi durumumun iyi olduğunu ve ihtiyacı olmadığını vurgulayan Ersoy, “Zaten buraya maaş için gelmedim. Benim babam o vakıfların en büyük bağışçılarından biriydi. Biz de o geleneği kardeşler olarak sürdürüyoruz” dedi.

YABANCILARIN GİRİŞLERİ AYRILDI

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne girişte yoğunluğun azaltılması amacıyla UNESCO'nun tavsiyesiyle Ziyaretçi Yönetim Planı'na geçtiklerini ifade eden Ersoy, bu planlama gereği de ibadet için gelenler ile turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini ayırdıklarını anlattı.

Mehmet Ersoy, sosyal medyada tartışılan 2. Beyazıt minaresi altındaki yabancı ziyaretçilerin giriş yaptığı kapıya, mobil bir koruma tüneli koyduklarına dikkati çekerek, minarenin onarımının bitmesiyle bu tünelin kaldırılacağını açıkladı.

Ziyaretçileri korumak amacıyla bu tüneli kurduklarını ve geçici olduğunu vurgulayan Ersoy, "Her gün buradan 2 binin üzerine turist geçiş yapıyor. İlkbahar, sonbahar geldikçe bu oran 10 binlere çıkabilir ve biz bütün ziyaretçilerimizi korumakla yükümlüyüz." ifadesini kullandı.

Ersoy, Ayasofya'nın galeri katında yer alan çıkış koridorlarında zeminin sürekli nemli ve kaygan olmasından kaynaklı, ziyaretçilerin düşmesini önlemek amacıyla bir ahşap döşeme yaptıklarını söyleyerek, artık QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen sistemle de yabancı ziyaretçilerin cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden 23 dilde bilgi alabildiğini anlattı.