Çin Genelkurmay Başkanı Fang Tacikistan'da

Çin Genelkurmay Başkanı Fang Tacikistan'da

Fang, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ve Savunma Bakanı Mirso ile görüştü

TAŞKENT (AA) – Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, özellikle askeri eğitim, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında Çin ile askeri işbirliğini artırmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Rahman, temaslarda bulunmak üzere ülkede bulunan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkanı ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Askeri Komisyonu üyesi Fang Fınghui'yi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Rahman, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve özellikle askeri eğitim, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliğinin pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki çok yönlü işbirliğinin yanı sıra tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel meselelerin ele alındığı görüşmede, Tacik askerlerin eğitimi ve daha önce taraflar arasında varılan anlaşmaların hayata geçirilmesi konuları da gündeme getirildi.

Taraflar, ayrıca Tacikistan'ın Afganistan ile sınırında güvenliğin sağlanması, terörizm, aşırılık ve bölücülük tehditlerine karşı ortak mücadele konularında fikir alışverişinde bulundu.

Fang, Taşkent temasları çerçevesinde Savunma Bakanı Şerali Mirzo ile de bir araya geldi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında iki ülke arasındaki askeri işbirliği, Tacik subayların eğitimi konuları ele alındı.

Fang, Mirzo ile görüşmesinde bölgesel güvenliğin sağlanması, terör ve sınır ötesi suçlarla mücadelede Tacikistan'ın önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Görüşmenin ardından Fang, Çin'in mali desteğiyle inşa edilen başkent Duşanbe'deki Subay Evi'ni ziyaret etti.

Çin, 5 katlı Subay Evi'nin inşaatı için 2012'de 15 milyon dolar hibe desteğinde bulunmuştu. Subay Evi'nin kısa süre içinde hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Rahman, Çin'in Terörizm ve Güvenlik Meselelerinden sorumlu Özel Temsilcisi Çıng Guoping'i de kabul etti.

Rahman, görüşmede Çin'i, Tacikistan'a kalkınma ve güvenlik meselelerinde her türlü desteği sağlayan güvenilir bir ortak ve iyi bir komşu ülke olarak niteledi. Görüşmede, Afganistan'daki durum, ekonomik gelişmeler ve tarafları ilgilendiren diğer konular gözden geçirildi.