Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çin'de sürpriz görüşmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çin'de sürpriz görüşmeler

Erdoğan G20 zirvesi için bulunduğu Çin'den ayrılmadan önce Putin ve Obama ile ikinci kez görüştüğü ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Halep'teki ateşkese dair önemli açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Çin'deki G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ve Obama ile olan görüşmelerine ilişkin Kalın, "Son anda bile Cumhurbaşkanımız, Obama ile Putin ile birer defa ayrı ayrı tekrar görüştü. Ayrılırken ikisine tekrar söyledi. 'Aman şu Halep'teki çatışmasızlık veya ateşkes ortamını sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirelim. Ayrılırken ikisi ile tekrar Halep konusunda görüştü. Cumhurbaşkanımız Obama'ya sordu. 'Bitmek üzere, umutluyuz' gibi bir ifade geldi. Nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bir taslak bize geldi anlaşmayla ilgili. Bütün aktörlerin mutabık kaldığı ve uygulanacağı bir anlaşma şeklindeki kağıdı bekliyoruz. Bayramdan önce olacağı yönünde umudumuz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çin'deki G20 Zirvesi'nin ekonomik açıdan önemli olduğunu vurgulayarak, "İkili görüşmelerde, Cumhurbaşkanımız, hem 15 Temmuz darbe girişimini hem de FETÖ'yü anlattı. Bir tehdit ve tehlike olduğunu küresel çapta sonuçları olan bir terör örgütü haline geldiğini etraflı bir şekilde anlattı. Tüm yönleriyle çok verimli bir zirve oldu. Liderler, 15 Temmuz'u bizzat cumhurbaşkanımızdan dinledikten sonra olayın vahametini daha iyi anladıklarını belirttiler bir takım materyaller ile oraya gitmiştik. Darbecilerin ifadelerinden oluşan bir paketi de sunduk. Bu mesele sadece iki grup arasındaki mücadele değil. Batı basını bunu böyle yansıtmaya çalışıyor. Bu dünya demokrasisine yapılmış bir saldırıydı. Bir çok devlet başkanı, 15 Temmuz gecesinde cumhurbaşkanımızın halkı sokağa davet etmesini kaygı ve heyecan ile izlediklerini ifade etti" diye konuştu.

"SINIRLARIMIZDA ARTIK DAEŞ TERÖRÜ YOK"

Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin Kalın, "Sınırlarımızda artık DAEŞ terörü yok" dedi.

"HALEP KONUSUNDA NİHAİ ANLAŞMAYI BEKLİYORUZ"

Çin'deki G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ve Obama ile olan görüşmelerine ilişkin Kalın, "Son anda bile Cumhurbaşkanımız, Obama ile Putin ile birer defa ayrı ayrı tekrar görüştü. Ayrılırken ikisine tekrar söyledi. 'Aman şu Halep'teki çatışmasızlık veya ateşkes ortamını sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirelim. Ayrılırken ikisi ile tekrar Halep konusunda görüştü. Bize farklı haberler geliyordu. Cumhurbaşkanımız Obama'ya sordu. 'Bitmek üzere, umutluyuz' gibi bir ifade geldi. Nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bir taslak bize geldi anlaşmayla ilgili. Bütün aktörlerin mutabık kaldığı ve uygulanacağı bir anlaşma şeklindeki kağıdı bekliyoruz. Bayramdan önce olacağı yönünde umudumuz" ifadelerini kullandı.

Sabah