Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM Başkanı'na karar yanıtı

Cumhurbaşkanlığı'ndan AYM Başkanı'na karar yanıtı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamalarına yönelik bir paylaşımda bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, bugün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel BAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende AYM kararlarına uyulmasının zorunluluk olduğunu söylemişti.

Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmamasına vurgu yapan Arslan, "Temyizden geçerek kesinleşmiş yargı kararlarından sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ve yorumdan sonra görüş farklılıklarının, yorum farklılıklarının bulunduğu gerekçesiyle  Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini ve temeli yoktur. Anayasa Mahkemesi kararını beğenme yükümlülüğünüz yok ama uyulması zorunluluktur”  ifadelerini kullandı.

 Arslan'ın açıklamalarına Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir.