''Döviz cinsi verilen garantiler yok hükmündedir''

''Döviz cinsi verilen garantiler yok hükmündedir''
Güncelleme:

AK Parti iktidarının en çok eleştirilen politikalarının başında gelen "garantili projeler" ile ilgili konuşan, eski AK Partili milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş, "Döviz cinsi garantiler yok hükmündedir" dedi. Gündeş, "İstanbul'da sokağa çıkmaya korkuyorum. Bu arkadaşlar askere alınsın, PKK ile savaşmaya Suriye'ye gönderilsin" çıkışı sonrası AK Parti'den ihraç edilmişti.

2019 yılında Suriyelilere dair “Bir Türk kadını olarak İstanbul'da sokağa çıkmaya korkuyorum. Bu arkadaşlar askere alınsın, PKK ile savaşmaya Suriye'ye gönderilsin” açıklaması sonrasında AK Parti'den ihraç edilen, halen Kayseri Milletvekili olan Prof. Dr. Pelin Gündeş çok konuşulacak bir açıklamaya imzasını attı.

AK Parti iktidarının en çok eleştirilen politikalarından "garantili projeler" için verilen döviz cinsi garantilerin hukuk sisteminde "yok hükmünde" olduğunu belirten Gündeş, "İnşaatlar Türkiye'de hatta Türk firmaları tarafından kamu yararı için yapılmıştır. Dolayısıyla sözleşmeler milletlerarası ticaretin yarar alanına girmemektedir. Özetle bu sözleşmelerdeki tüm döviz cinsi garantiler yok hükmündedir” dedi.

Sözcü gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Gündeş, "Ödeme garantili köprü ve otoyollar Türkiye'dedir. Ödeme Türkiye'de yapılmaktadır. Borcun ifa yeri de Türkiye'dir. Bu durumda Türk hukuku müteahhitlerin işyeri hukukuna göre daha sıkı ilişki içerisinde olan hukuktur. Dolayısıyla 24/4'ün son cümlesine göre Türk hukuku uygulanır. Ancak halin bütün şartlarına göre sözleşmeyle daha sıkı ilişkili bir hukukun bulunması halinde sözleşme, bu hukuka tabi olur. Yani Türk hukuku” ifadelerini kullandı.

 

(Kaynak)