Eber'de ilk kez görüntülendi

Eber'de ilk kez görüntülendi

Afyonkarahisar'daki Eber Gölü'nda nesli tükenen saz kedisi görüntülendi.

Afyonkarahisar'daki Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde kurulan fotokapanlarda, nesli tehlike altında olan ve "bataklık vaşağı" olarak da bilinen saz kedisi görüntülendi. AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erişmiş: "Yaklaşık 17 saatlik görüntü ile 6 bin fotoğrafı tek tek inceledik. Yaptığımız incelemelerde Eber Gölü'nde iki saz kedisinin görüntüsü fotokapana yakalandı. Böylece bölgede ilk kez, nesli tehlike altındaki bataklık vaşağı görüntülendi"

Afyonkarahisar'da Türkiye'nin  önemli sulak alanlarından Eber Gölü'nde kurulan fotokapanlara, nesli tehlike  altında olan ve "bataklık vaşağı" olarak da bilinen saz kedisinin görüntüsü  yansıdı.

Bolvadin ilçesi sınırlarındaki gölde, Afyon Kocatepe Üniversitesi  (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Orman ve Su İşleri  Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğünün ortak projesi kapsamında, Doç. Dr. Uğur Cengiz  Erişmiş, Bülent EcevitÜniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Sözen ve  Dr. Muhsin Çoğal tarafından, saz kedisinin tespit edilmesi için çalışma  başlatıldı.

Göl çevresindeki 6 alanda harekete duyarlı fotoğraf ve video kaydı  alabilen fotokapanlar yerleştiren bilim insanları, nesli tükenmekte olan hayvanı  görüntülemeyi başardı.

Araştırma merkezinin Müdürü Doç. Dr. Erişmiş, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, göl çevresinde yaptıkları arazi araştırmalarında saz kedisinin  varlığına dair dışkı, post, ayak izi takip çalışması gerçekleştirdiklerini  söyledi.

17 saatlik görüntü, 6 bin fotoğraf incelendi

Sazlık alanda 15 Temmuz-3 Eylül tarihlerinde kayıt yapan  fotokapanların incelendiğini belirten Erişmiş, "Yaklaşık 17 saatlik görüntü ile 6  bin fotoğrafı tek tek inceledik. Yaptığımız incelemelerde Eber Gölü'nde iki saz  kedisinin görüntüsü fotokapana yakalandı. Böylece bölgede ilk kez, nesli tehlike  altındaki bataklık vaşağı görüntülendi. Ayrıca fotokapanlarla diğer memelilerden  domuz, su sıçanı, kuş türlerinden su tavuğu, gece balıkçılı, su kılavuzu, saz  kamışçını gibi türler de görüntülendi." diye konuştu.

Erişmiş, saz kedisinin ortalama yaşam süresinin 14 yıl olduğunu, hem  gece hem gündüz aktif yaşam sürdüğünü dile getirerek, "Saz kedisi, ince uzun  bacaklı, boz renkli, bacak ve vücutlarında her bireye özgü asimetrik çizgiler,  kulak uçlarında püskül bulunan, kuyruğu nispeten kısa, göz rengi sarı veya yeşil  olan bir hayvandır." ifadelerini kullandı.

Sazlıkların yakılması türleri tehlikeye atıyor

Türkiye'nin en büyük 12. tatlı su gölü olan Eber'de flamingo ve  pelikan gibi kuş türlerinin de barındığına işaret eden Erişmiş, "Çalışmamız, Eber  sazlıklarının kuş türleri için üreme ve yumurtlama alanı olmasının yanı sıra,  nesli tehlike altındaki saz kedisine de ev sahipliği yaptığını ortaya koymuştur."  dedi.

Erişmiş, gölde haziran-aralık aylarında toplanan kamışların Avrupa  ülkelerine ihraç edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bölgenin önemli geçim kaynağı olan sazlıkların daha gür çıkması için  yakılması gölde yaşayan canlı türlerini ciddi anlamda tehdit etmektedir. Yaşam  alanı Eber sazlıkları olan saz kedisi de ciddi tehlike altındadır. Bu hayvanlar,  bazen herhangi bir ekonomik değeri olmamasına rağmen avcılar tarafından da  avlanmaktadır. Ayrıca göldeki kirliliğin önüne geçilmesi için bölgedeki  fabrikaların arıtma tesislerinin mutlaka denetlenmesi ve revize edilmesi  gerekmektedir. Saz kedisinin afyonkarahisar'daki yaşam alanlarının korunması için  Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğünün koordinasyonunda tür koruma  eylem planı hazırlanmalıdır."