Ekonomistler ''TÜİK enflasyonu''nuna inanmadı

Ekonomistler ''TÜİK enflasyonu''nuna inanmadı
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre ağustosta yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistlere göre TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bir tutarsızlık var.

Tüketici fiyatları (TÜFE) Ağustos’ta % 0.86 artarken yıllık bazda % 15.01’e geriledi.

Bloomberg HT’nin anketine göre TÜFE’nin aylık % 1.3, yıllık % 15.5 olması bekleniyordu.

"ÇOK TUHAF"

Ağustos enflasyonunu Twitter hesabından değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ücretliler Geçinme Endeksi’ndeki ağustos ayı artışına dikkat çekti. Eğilmez, “İTO Ücretliler Geçinme Endeksi’nin %2,53 arttığı ağustos ayında TÜFE’nin %0,86 artması oldukça tuhaf” yorumunu yaptı.

Ekonomistler ''TÜİK enflasyonu''nuna inanmadı - Resim : 1

"BU İŞTE BİR GARİPLİK VAR"

Prof. Dr. Burak Arzova ise ağustos ayı enflasyon beklenti anketlerine dikkat çekti. Foreks’in anketinde beklentinin aylık %1,34 olduğunu hatırlatan Arzova, “Bu işte bir gariplik var. Bu kadar önemli kurum ve ekonomist TÜİK enflasyonunun yakınına bile ulaşamamış. Çok garip” diye yazdı.

Arzova’nın yorumuna Twitter’dan destek veren ekonomist İBrahim Kahveci ise “Bir TÜİK mucizesi. Kağıt üzerinde zam yok” dedi.

Ekonomistler ''TÜİK enflasyonu''nuna inanmadı - Resim : 2

"ENFLASYON DÜŞTÜ, FİYATLAR ARTTI"

Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise TÜİK enflasyonunda gördüğü tutarsızlığı bir cümleyle ifade etti. Ulusoy, “Enflasyon düştü, fiyatlar arttı” dedi.

Ekonomistler ''TÜİK enflasyonu''nuna inanmadı - Resim : 3