Erdoğan: ''30 milyar dolar hedefine ulaşamadık''

Erdoğan: ''30 milyar dolar hedefine ulaşamadık''
Güncelleme:

İran'da bulunan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşmasında, iki ülke arasında belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hedefine Kovid-19 sebebiyle ulaşılamadığını ama ulaşacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Liderler toplantı sonrası kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.

 İşbirliği vurgusu yapan iki lider, terörizm konusunu da ele aldıklarını belirtti. Erdoğan, "Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PKK, PYD,YPG, FETÖ terör örgütleri, her iki ülkenin de ciddi anlamda baş belasıdır" diye konuşurken, Reisi "Terörizmle, organize suçlarla mücadele görüşüldü. Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir, ama her kim halklarımızın, sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa onlarla mücadele etmeliyiz. Batı'da uygulanan ikili standartlar var, terörizmle her başlık altında mücadele edilmeli" dedi.

Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İki ülke arasında mevcut 25 yıllık doğal gaz anlaşmasının uzatılması iki taraftan da dile getirildi. Bunun görüşmeleri sürecek. İki ülkede de bulunan, aktif çalışan şirketlerin ortak çalışmaları ve faaliyetlerinin artması, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasıyla sonuçlanacaktır.

30 milyar dolarlık bir rakam belirledik ve bu 30 milyar dolar mevcut ticaret hacminin 3 katına çıkarılacağı anlamına gelmektedir.

İki ülkenin güvenlik birimleri arasındaki istihbaratın güçlendirilmesi ele aldığımız en önemli konulardan biriydi. Terörizmle ve organize suçlarla mücadele iki ülke arasında görüşüldü. Terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir. Ama her kimse ülkemizin sınırlarını ve güvenliğini tehdit ediyorsa teröristtir. Batı'da uygulanan, teröristlerin isimlerine göre sınıflandırılmasını biz reddediyoruz.

Burada konuştuğumuz her şey umarım güzel anlaşmalarla sonuçlanacaktır."

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı sonra da heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişare Toplantı'mızı yaptık. Bu istişarelerin ilişkilerimizi iyi etkileyeceğine inanıyorum. İran'ın komşularla ilişkileri geliştirme çabasını değerli buluyorum. Siyasi, askeri, ticari tüm alanlarda görüşlerimizi karşılıklı ifade ettik.

Tabi bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı ama maalesef Kovid sebebiyle ciddi bir sorun yaşadık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. Ama inanıyorum ki, iki ülkenin kararlı ilerleyişiyle yine bu hedefimize ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bunu gerçekleştirebiliriz. Türkiye olarak, özellikle savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçrama kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok önemsiyorum.

Ayrıca terörle mücadelede de yol alıyoruz. Bildiğiniz gibi biz bunları NATO'da da kayıt altına aldırdık. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun huzur bırakmayan baş belalarıdır. Dolayısıyla bunlarla mücadelemiz devam edecek.

Ek olarak burada Astana Üçlüsü olarak da bir araya geldik. Gerek sayın Putin, gerek şahsım ve Reisi gelişmeleri birlikte masaya yatıracağız. Tabi bu Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme ve süreci ayağa kaldırma durumu olacaktır."