Erdoğan'ın attığı imzaya sert tepki: ''AK Partidemek grev düşmanlığı demek''

Erdoğan'ın attığı imzaya sert tepki: ''AK Partidemek grev düşmanlığı demek''
Güncelleme:

CHP’li Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla grevlerin ‘ertelenmesine’ tepki gösterdi, “Milli güvenliği tehdit eden işçiler değil, ülkeyi ucuz işgücü pazarına dönüştürenlerdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in Bekaert Çelik şirketinin iki fabrikasında aldığı grev kararlarını "Millî Güvenliği Bozucu Nitelikte Görüldüğü" gerekçesiyle 60 gün 'erteledi'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı imzasıyla grevlerin yasaklandığını belirterek bu duruma tepki gösterdi, “Saray iktidarı grevleri sözde erteleme adı altında yasaklayarak bir kez daha emek düşmanlığını ilan etmiş oldu. Bu ülkede milli güvenliği tehdit eden işçiler değil, ülkeyi ucuz işgücü pazarına dönüştürenlerdir” dedi.

Söz konusu durumun erteleme değil yasaklama olduğunu belirten CHP’li Ağbaba, AK Parti iktidarı döneminde yasaklanan grev sayısının 19’u bulduğunu söyledi. AK Parti’nin bugüne kadar yaklaşık iki yüz bine yakın işçinin grev hakkını “gasp etiğini” belirten CHP’li Ağbaba, şöyle devam etti:

“Artık alışılagelmiş bir biçimde her grev yasağının sebebi ise 'milli güvenliği bozucu nitelik' olarak gösterildi. Sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı Anayasal bir haktır. Bu hakkın milli güvenliği bozucu nitelik olarak göstermek, işçilerin Anayasal haklarına el koymak demektir. Milli güvenliği tehdit eden işçiler değil, ülkeyi ucuz işgücü pazarına dönüştürenlerdir.”

‘BAKANI SÖZLERİNİN ARKASINDA DURMAYA DAVET EDİYORUZ’

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin’in her defasında “sendikal hak ve özgürlüklerden” bahsettiğini ve sendikalaşmanın düşük olmasından dem vurduğunu belirten CHP’li Ağbaba, "Sayın Bakan daha geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda sendika hakkından, toplu pazarlık hakkından bahsetmiş, bu hakkın daha ileriye taşınması gerektiğini vurgulamıştı. Şimdi Sayın Bakanın sözlerinin hiçbir kıymetinin olmadığı bu iki grev yasağı ile tescillenmiş oldu” dedi ve şöyle sözlerini sürdürdü:

“Ülkede sendikalaşmanın işçiler açısından ne yazık ki iki sonucu oluyor; işçiler ya topluca işten ayılıyor ya da yasal hakları olan grevler, yasaklanıyor. Sayın Bakana söylediği sözlerinin arkasında durmaya, işçilerin sendika ve grev hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”