Erdoğan'ın imzaladığı vergi indirimi kararı olay olacak

Erdoğan'ın imzaladığı vergi indirimi kararı olay olacak
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Kararı ile Baykar, Kanyon, Rönesans Holding, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ) ve Asil Çelik'in gerçekleştirdiği toplam 13 milyar TL’lik bir dizi yatırıma devlet yardımı verildi.

Bu gece yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan 1504 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Baykar, Kanyon, Rönesans Holding, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ) ve Asil Çelik'in gerçekleştirdiği toplam 13 milyar TL’lik bir dizi yatırıma devlet yardımı verildi.

Karara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın Teknik Müdürü olduğu Baykar'ın İstanbul'da 600 milyon TL yatırım ile kuracağı insansız hava araçları (İHA) ve akıllı sistem üretim tesisi için sekiz yıl boyunca gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, vergi indirimi, sigorta prim desteği ve yatırım yeri tahsisi verilmesi öngörülüyor.

Karar kapsamında yatırım desteği alan projelerden bir diğeri de Rönesans Holding ile Cezayir'in devlet enerji şirketi Sonatrach'ın birlikte kurmayı planladığı Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi yatırımı oldu.

Rönesans Holding, Cumhurbaşkanlığını yapan firma. Rönesans’ın aldığı başka kamu ihaleleri de mevcut.

Yaklaşık 8.2 milyar TL'lik yatırım tutarı öngörülen proje için de gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, vergi indirimi, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopaj desteği ve nitelikli personel desteği verilmesi kararlaştırıldı.

Devlet yardımı alan diğer projeler ise şunlar:

Kalyon'un Ankara'daki yaklaşık 2 milyar TL'lik güneş paneli üretim tesisi. Kalyon AKP döneminde adını duyuran ve kamu ihalelerinin büyük bir bölümünü alan şirket. Sabah, ATV ve A Haber’in de içinde bulunduğu Turkuvaz Medya da Kalyon’a ait.

TAİ'nin Ankara'daki 1.427 milyar TL'lik rüzgar tüneli tesisi

Asil Çelik'in Bursa'daki 852 milyon TL'lik yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı malzemelerden dövme ürünler fabrikası.