Erdoğan’ın koruma ekibinin aylık maliyeti dudak uçuklattı

Erdoğan’ın koruma ekibinin aylık maliyeti dudak uçuklattı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ekibinin maliyeti aylık ortalama 26 milyon lira olarak hesaplandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mali tablolarında yer alan bilgilere göre cumhurbaşkanlığı korumalarının bağlı olduğu Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı, bu yılın ocak ile ekim aylarını kapsayan 10 aylık döneminde tam 262 milyon 592 bin TL harcadı.

 Bu rakamlara göre Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı bu yıl ayda ortalama 26 milyon 200 bin, günde 870 bin TL harcadı. Başkanlık geçen yıl da tam 263 milyon 627 bin TL harcamış.

Birçok başkanlığın bütçesini geride bıraktı

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Erdoğan’ın koruma ordusu için harcanan milyonlarca lira, Siber Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarla Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı gibi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birçok başkanlığın bütçesini de geride bıraktı.

Ailesini de koruyorlar

Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı’nın görev tanımı şöyle: “Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı ve aile bireylerinin can güvenliği ve saygınlığı başta olmak üzere, konut, çalışma yeri, her türlü ulaşım vasıtası ile intikali esnasında, yakın koruma hizmetlerinden sorumludur. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na ait tüm yerleşkelerin ve Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu her türlü bina ve tesisin güvenliğini sağlamakla görevlidir.”

Sır gibi saklanıyor

Erdoğan’ı ve Saray’ı koruyan koruma sayısı da yıllardır sır gibi saklanıyor. Milletvekillerinin “Sarayları ve Erdoğan’ı kaç koruma koruyor?” sorularına bugüne kadar hiç yanıt verilmedi.

Ekonomide yaşanan kötü gidişata rağmen Saray’ın tasarruf etmediğini kaydeden CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, konuyu TBMM gündemine taşımıştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırlayan Antmen, bugüne kadar cumhurbaşkanlığı yapan isimlerin koruma sayısı ile bunların kullandığı araçların sayısını sormuştu. Oktay, Antmen’in önergesindeki “Erdoğan’ın koruma personeli sayısı kaç?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün görev alanına giren hususlar, herhangi bir güvenlik zafiyeti oluşturulmayacak şekilde, yeteri kadar personel ve teçhizatla yerine getirilmektedir” dedi.

Birgün